Hlavní obsah

Ztracené básně Jana Zahradníčka se dočkaly vydání

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravské zemské knihovně se 15. února uskuteční slavnostní akce k vydání sešitu básní Jana Zahradníčka. Promluví ředitel MZK Tomáš Kubíček, básníkův syn Jan Jakub Zahradníček a znalec básníkovy tvorby Jan Wiendl. Zazní verše v podání Františka Derflera za hudebního doprovodu Ladislava Muroně.

Foto: Jiří Smutný

Konferenční sál v MZK

Článek

Básnický sešit, který si jeden z největších českých básníků 20. století vedl ve vězení a byl téměř 60 let považován za zničený, právě vydala Moravská zemská knihovna.

Jan Zahradníček byl zatčen v roce 1951 a o rok později byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen ke 13 letům vězení. Opustil ho až díky amnestii v roce 1960.

Vést si sešit ve vězení měl básník sice povoleno, ale nemohl si ho po propuštění vzít s sebou, a předpokládalo se, že byl skartován. Minulý rok se shodou šťastných náhod podařilo sešit najít v leopoldovském vězeňském archivu.

Básnický deník má význam nejen pro textology a literární historiky. Stává se dokumentem mimořádné hodnoty, který zcela jistě patří do fondu kulturní paměti českého národa.

Slavnostní akce se uskuteční v 17.00 hodin v konferenčním sále v přízemí MZK, Kounicova 65a. Po ní bude následovat přednáška Jana Wiendla, ozřejmující širší okolnosti a souvislosti Zahradníčkova posledního tvůrčího období.

Reklama

Výběr článků

Načítám