Hlavní obsah

Zrenovovaný Národní dům v Bohumíně bude mít jinou podobu

Novinky, Lucie Balcarová

Už osm měsíců probíhá v Bohumíně záchrana kulturní památky, secesního Národního domu na zdejším náměstí Svobody. Přestavba památkově chráněného objektu potrvá necelé dva roky a přijde na 50 miliónů korun. Zvenčí ovšem bude dům nakonec vypadat jinak, než jak jej představila vizualizace.

Foto: Archiv města Bohumína

Vizualizace exteriéru Národního domu s béžovou fasádou a hnědými okny už je překonaná.

Článek

Odborníci totiž při opravách zjistili, že dům měl šedou fasádu a zelená okna. V původních návrzích se ovšem počítalo s hnědými okny a béžovou fasádou.

„Specialisté pomocí stratigrafie, analýzy barevných vrstev, postupně odhalovali jednotlivé nátěry rámů oken, které vznikaly v průběhu let. Dopracovali se až prvnímu nátěru a zjistili, že původní okna Národního domu byla světle zelená. To nás překvapilo,“ řekla Lenka Jochimová z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice s tím, že na doporučení památkářů se zachovají původní barvy jak na oknech, tak na fasádě.

Na té už řemeslníci také začali pracovat. Odlévají tady formy štukových prvků, aby podle nich mohli vyrobit duplikáty ozdob, které se nedochovaly. Uvnitř objektu se naopak realizují rozvody vody, elektřiny či topení. Dělníci už také po měsíční mravenčí práci odstranili nevkusný černý nátěr ze zdí i stropu tanečního sálu.

Přestavba Národního domu potrvá do první poloviny příštího roku. Památce by měla vrátit původní lesk. Opět tady bude restaurace, taneční sál, hotel a nově výstavní prostory a informační centrum. V suterénu se nově počítá se sociálním zařízením a komerčními prostory.

„Využití sklepních prostor je zatím otevřené a bude záležet i na budoucím nájemci. Chceme, aby napomohly lepšímu využití Národního domu a zvýšily jeho atraktivitu,“ upřesnil místostarosta Bohumína Lumír Macura. V zadní části objektu přibude i parkoviště. Ve dvorní části vznikne ještě zázemí pro městskou půjčovnu lodí.

Město už teď hledá budoucího provozovatele pro hotel i restauraci a nabízí plně vybavený Národní dům k pronájmu. O provozovateli pak rozhodnou radní. Nabídky lze zasílat do konce letošního června. Podrobnosti o podmínkách pronájmu je možné najít na webových stránkách města Bohumína.

Na přestavbu si město vzalo úvěr z dotačního programu Jessica, který bude splácet necelých deset let. „Úvěr nám pokryje 75 procent nákladů na opravu. Úroková sazba je přitom mimořádně výhodná, jen 0,2 procenta. Na úrocích zaplatíme pouhých 800 tisíc korun. Splácet bychom měli začít až v roce 2016 a platit budeme až do roku 2025. Roční splátky budou 5,7 miliónu korun. Národní dům po rekonstrukci pronajmeme a budeme mít tak plný nárok na vrácení DPH, kterou za opravu zaplatíme,“ doplnil starosta Petr Vícha s tím, že Bohumín byl vůbec první v ČR, kdo úvěru z EU využil na rekonstrukci kulturní památky.

Národní dům pochází z roku 1907. Už od 17. století ale stával na jeho místě zájezdní hostinec. Pak zde vyrostl secesní hotel s restaurací, který se původně jmenoval „Grüner Baum“ (Zelený strom). Až po druhé světové válce byla budova přejmenována na Národní dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám