Hlavní obsah

Zpívající vánoční strom, Pablo Picasso a česká keramika v Curychu

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěvecké soubory koncertující přímo na vánočním stromu jsou atrakcí lákající turisty z celé Evropy. Každý podvečer u zpívajícího stromu na Werdmühleplazu je nabito. Procházka kouzelnými uličkami „Dörfli“ a návštěva Picassových děl je pak již jen vyvrcholením povznesené předvánoční atmosféry.

Foto: Jiří Šmucler

Pablo Picasso: Jeanne (1901), obraz namalovaný ještě ve stylu modernismu

Článek

Současná výstava Picassových děl v Kunsthausu je jakousi retro vzpomínkou na první Picassovu výstavu z roku 1932 konanou v Curychu ve stejném rozsahu. Výstava tehdy způsobila značný rozruch svými převážně kubistickými díly.

V té době (po roce 1907) Picasso již opustil modrou a růžovou periodu v malbě. Modrou barvu Picasso používal pro vyjádření smutku, růžovou pro krásu. Nejkrásnější obrazy jsou právě z tohoto období.  

Kubismu dominuje čára, hranaté úseky malby, deformace proporcí, geometrizace… Vystavené obrazy zachycují kubismus v celé jeho periodě – 1907 až 1917. Ani si nemusíte číst popisky u obrazů a vždy to bude žena – s mandolínou, sedící, s bílým šálem, spící nebo ženský akt. U obrazů z pozdějšího období (20. léta) již popisky číst musíte, neboť se jedná o silně abstraktní malby. Naštěstí se žánr u mnohých obrazů opakuje – mandolína a kytara, zátiší s kytarou, tři hudebníci…  

Picassovy plastické výtvory jsou zastoupeny bronzovou hlavou ženy (Fernandy) z roku 1909. Mimochodem - o „krásnou Fernandu“ sedm let Picasso neúspěšně usiloval. Netušil však, že je již vdaná.  

U grafických listů jsem na okamžik zbystřil - tuhle grafiku jsem již někde viděl. Holubice v letu, spletenec lidských těl a další. Bylo to na výstavě jednoho pražského grafika. Picasso je zřejmě inspirativní dodnes. Ostatně i Picasso se rád inspiroval a parafrázoval např. Manetův obraz Snídaně v trávě se stejnými aktéry (nahá žena s dvěma oblečenými pány) a se stejnou dispozicí obrazu.  

Vánoční Curych nabízí také výstavky s rukodělnými předměty všeho druhu. I česká keramika je k vidění. Autorka roztomilých figurek Olga Krejčí žijící ve Švýcarsku prozrazuje: „Nejdříve jsem figurky sbírala, pak vyráběla a malovat je jsem se jezdila učit do grafické školy v Bechyni.“

Na rozloučenou nás pohostila horkým Glühweinem, který chutnal stejně jako ten český, i když prý je tam o jedno koření navíc – muškátový oříšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám