Hlavní obsah

Zpívající textař Vlady Gryc natočil debutové album, které se hlásí k retro popu

Novinky, Robert Rohál

Debutové album dokončil v minulých dnech Vlady Gryc. Řadu let sice žije v Berlíně, ale své písničky směřuje k českému publiku. Ostravský rodák se na desce spojil s německým skladatelem Marcem Risenem, který je autorem všech skladeb. Texty si Vlady Gryc napsal sám.

Foto: Petr Burda

Zpívající textař Vlady Gryc natočil nové album.

Článek

Před časem jsem někde četl, že jste zpíval snad se všemi našimi zpěvačkami…

To je fakt, a nejen s našimi (smích). Ale teď vážně. Před časem mi někdo z mých známých zavolal a ptal se, co dělám. Já zrovna asi uklízel, nebo se věnoval něčemu doma a pouštěl jsem si zrovna CD Heleny Vondráčkové a zpíval jsem si s ní. Takže ze mě vypadla odpověď, že zrovna zpívám s Helenou. Načež se z druhé strany ozvalo „Jó, tak on už zpívá i s Vondráčkovou“. Odpověděl jsem, že já už vlastně zpíval s kdekým. Netušil jsem, že se tenhle výrok, tahle hra se slovy tak chytí a že se to tak hojně bude dávat k lepšímu.

Já jsem si už od malička pořád něco prozpěvoval nebo broukal, a když v rádiu hráli písničky našich interpretů, tak jsem si je vždycky odzpíval s nimi. Takže jsem v podstatě vlastně zpíval snad s každou naší zpěvačkou či zpěvákem (smích). Vždycky jsem z toho udělal takový živý duet. Později jsem rozšířil okruh svých "duetových partnerů" i na zahraniční interprety, takže jsem si zazpíval i třeba s takovou Madonnou (smích). Neumím poslouchat ani cédéčka tak, že bych si sednul a v klidu si CD poslechnul celé. Prostě si to pustím, vezmu booklet do ruky a odzpívám to s nimi. 

Se kterou z nich byste si chtěl zazpívat duet?

Pár by jich bylo. Určitě mezi ně patří Věra Špinarová, Helena Vondráčková, Maruška Rottrová, Marcela Březinová, ale taky se mi moc líbí hlasy Ilony Csákové, Tanji, Marcely Holanové, Báry Basikové... Ale něco chtít je jedna věc a druhá věc je, jestli by do toho některá z nich šla. V první řadě bych musel mít písničku, která by tu či onu zpěvačku mohla oslovit, ale pak je tu ještě to, že  je nazpívání duetu závisí na spoustě dalších okolností. Ale člověk má mít své sny, protože když o své sny přijde, tak už vlastně nemá pro co žít... Tak se na to dívám já. A já jsem z těch, kteří si své sny snaží postupně plnit, takže třeba někdy...

Schyluje se k vydání vašeho prvního CD.  Jaký ponese název a jaký styl přinese?

CD se bude jmenovat Já svý sny mám a bude obsahovat dvanáct skladeb. K lidským snům a jejich důležitosti v životě jsem se vlastně už vyjádřil předtím. CD bude v jakémsi „retro“ stylu, což znamená, že se na něm projeví prvky osmdesátých a devadesátých let, tedy hudby, na které jsem já vyrůstal a kterou jsem velmi ovlivněn a kterou i dnes považuji za nejlepší muziku všech dob. Upřednostňuji hudbu, která má jasnou melodickou linku, kde se refrén jasně a zřetelně liší od slok, melodie, které jdou do ucha. Právě proto si dnes stále pamatujeme ty staré fláky z našeho mládí a dokážeme si je zazpívat i po dvacet i více letech. Současná muzika mě moc neoslovuje, teda až na pár výjimek.

Jak hodláte album propagovat?

Nemám za sebou žádné velké vydavatelství, které by se v rámci smlouvy o patřičnou propagaci postaralo, takže budu využívat služeb sociálních sítí, a médií, budu se snažit vnutit do rádií, televize a využiji vystoupení, kde budu písničky z CD prezentovat. Uvidím, jak se to bude celé odvíjet, které dveře se mi pootevřou a které naopak zůstanou zavřené, protože plány se často liší od reality. Každopádně udělám vše, co bude možné a jelikož jsem člověk s pozitivním myšlením, tak věřím, že vše dopadne dobře. 

Reklama

Výběr článků

Načítám