Hlavní obsah

Zpívající páternoster na ostravské Nové radnici

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhodní návštěvníci Magistrátu města Ostravy mohli zažít v pondělí 13. května zajímavý kulturní zážitek. V oběžném výtahu - páternosteru - se objevili jako apoštolové na orloji členové ostravské opery, kteří se vždy v celou hodinu ukázali návštěvníkům a zazpívali úryvky z inscenovaných představení.

Foto: Josef Zajíc

Happening: Zpívající páternoster. Jiří Nekvasil před zahájením. 13.5.2013

Článek

Jedinečný operní happening Opera ve výtahu se konal v budově ostravského magistrátu v pondělí 13. května, kdy se tamější oběžný výtah - páternoster - proměnil v operní orloj, aby přihlížejícím poskytl na pár minut nezapomenutelný zážitek. Operní orloj začal fungovat v 10 hodin dopoledne a hrál vždy v celou hodinu až do 16 hodin.

"Hledali jsme něco opravdu výjimečného, co Ostrava ještě nezažila - nápad, jak vyjít s operou mimo operní dům, což je jedna z charakteristik Evropských operních dnů. Jen pro tento den vznikl jedinečný oběžně výtahový živý rozezpívaný orloj, koncepčně blízký například projektům už dnes legendárního hudebního skladatele Johna Cagea. Mnohé bude dílem náhody a každá jízda bude neopakovatelným originálním artefaktem," řekl před zahájením happeningu Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

"Iniciátorem Evropských operních dnů je asociace Opera Europa, sdružující profesionální operní soubory a operní festivaly z celé Evropy. V současné době má přes 100 členů z 36 různých zemí. Nechybí mezi nimi slavné operní domy, jako je například milánská La Scala nebo Národní opera v Paříži. Cílem tohoto projektu je seznámit širokou evropskou veřejnost s operním žánrem, poukázat na to, že opera je reflektující součástí společnosti a v neposlední řadě si klade za cíl oslovit nové obecenstvo," uvedla Viola Kučerová z NDM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám