Hlavní obsah

Zpěvák Martin Chodúr připravil nejkrásnější písně pro vánoční čas

Novinky, Robert Rohál

Martin Chodúr si po dvouleté usilovné práci splnil velký sen: natočil desku se šedesátičlennou filharmonií a s repertoárem, který dlouho střádal. S dramaturgem Janem Adamem sestavili poslouchání vskutku slavnostní, tak či onak směřující pro mnohé z nás k nejkrásnějším rodinným svátkům roku.

Foto: Supraphon

Martin Chodúr

Článek

Není to jen "další" album tohoto typu. Zvukově opulentně znějící kolekci skladeb zahajuje v latině zpívaná klasika Adeste fideles pastores, dále tu najdete různě staré skladby z Francie, Británie, Ameriky, ale také Čech a Moravy.

Některé z nich jsou již známé v domácích verzích, jiné jsou vítaným objevem. Všechny dostaly jedinečný orchestrální či kapelový kabát z dílny skvělých aranžérů a pečlivou práci zvukových mistrů. Chodúrovo zpívání pak není jen ušlechtilým přednesem, ale vskutku prožitým příběhem s duchovní i lidskou zkušeností.

Titulní skladbou je proslulé Cohenovo Hallelujah, ovšem zbavené nálepky téměř odrhovačky. Prosté písničkářově předloze se dostalo velké instrumentace, ve které se však neztratilo původní textové poslání, přesahující omílání v talentových soutěžích.

Také většina ostatních skladeb využívá filharmonického zvuku (Janáčkova filharmonie Ostrava), od lidových pastorelek přes klasické vánoční melodie či americkou zasněženou romantiku až po melodicky mohutné téma britské skupiny Frankie Goes To Hollywood.

Zpěvák a skladatel Martin Chodúr sám si jednu skladbu kompletně zaranžoval, čtyři převzaté otextoval a další celou napsal, všechny pak v češtině, angličtině a latině brilantně nazpíval.

Supraphonem vydané album Hallelujah - Vánoční písně a koledy obsahuje booklet s kompletem písňových textů, anotacemi ke každé skladbě a fotografiemi. Protagonista a všichni účinkující připravili krásné poslouchání nejen pro ty letošní, ale také pro mnohé další Vánoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám