Hlavní obsah

Zpěvák Bohuš Matuš rozpálil klatovské náměstí. Na jeho koncertě zněly největší hity Karla Svobody

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatým hřebem Dnů evropského dědictví, které proběhly ve dnech 14. a 15. září v Klatovech, byl koncert zpěváka Bohuše Matuše s jeho orchestrem. Zcela zaplněnému náměstí a natěšenému publiku zazpíval ty nejkrásnější písně od fenomenálního skladatele Karla Svobody.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zlatým hřebem Dnů evropského dědictví, které proběhly ve dnech 14. - 15. září v Klatovech, byl sobotní koncert Bohuše Matuše na klatovském náměstí

Článek

Jaký máte vztah k městu pod Černou věží, v Klatovech totiž nejste poprvé. Vzpomenete si na některé akce, kdy jste byl v Klatovech, jestli vám utkvěly v paměti?

No, moc ne. Já totiž pořád někde jezdím. Ale jsem tady moc rád a vidím tady usměvavé, krásné tváře, ženy... No, tak to víte, to je něco pro mne.

Zpíval jste v mnoha českých muzikálech, z nichž nejznámějšími jsou Dracula, Pomáda, Noc na Karlštejně, Johanka z Arku, Monte Cristo, Angelika, Kat Mydlář (hlavní role), Fantom Opery, Ples upírů (hlavní role hraběte Krolocha) a Producenti. Na který muzikál nejraději vzpomínáte?

Určitě nejvíc asi na muzikál Dracula, protože tam jsem přišel na muzikál a najednou tisíc lidí a já jsem si říkal: „Tak to se bojím." To jsem se fakt bál a bylo to složité, než jsem si zvyknul vůbec chodit na jeviště bez trémy.

A tréma vás tak nějak stále provází?

No určitě. Jak není tréma, není výkon, ale já už jsem si tak zvyknul na takové zpívání venku, že vlastně se těším a dobíjím si vždy baterky. Vždycky "vysaju" ty lidi a pak je mi týden dobře.

Dnes na koncertě určitě zazní i muzikálové písničky, ale můžete jmenovat některé písničky, ke kterým máte srdcový vztah?

Ano, je to tak. Dnes zde vlastně zazní hlavně písničky Karla Svobody, který mi napsal asi sedm písní, ale jednu z nich určitě zazpívám. Budou to hity, které milujeme, které zpívá náš nejlepší zpěvák - pan Karel Gott. A myslím si, že program je dost bohatý na takové ty těžké, krásné, zpěvné písničky.

Například?

Například od Karla Svobody mám pro vás překrásnou písničku a já, jako kominíček, jsem si to štěstí už přinesl. A teď bych ho vám chtěl také přát prostřednictvím této písně, která se jmenuje Jdi za štěstím. Tuhle písničku miluju. A tu druhou ještě víc – Kam se schoulíš. Tu jsem jako malý kluk tak miloval... Pořád jsem ji zpíval a maminka mi vždy říkala: "Bohoušku, krásné." A já se ptal: „A kdy budu zpívat jako Karel Gott?“ Maminka říkala: „Nikdy!" No, ale miluju tuhle písničku a rád ji zpívám. Zazní zde i píseň, kterou pro mne napsal Karel Svoboda - Slzy ty dokážou lhát.

Proč zpíváte právě tyto písně?

Víte, mě se určití lidé ptají: proč zpívám tyto písně? Proč? No, samozřejmě je to dar, obrovský dar od skladatele, který vymyslel světové hity. A já měl na bytě nedávno takovou dvacetiletou´holčičku´. Říkám to schválně, protože v tom bulváru si to vymysleli, aby mi dali hezký narozeninový dárek k pětačtyřicátinám. A já se té slečny ptám: "Prosím tě, znáš Jana Wericha?" Ona: „A kdo to je?" To už mě trošku vytočilo. Zeptal jsem se jí: „A znáš Waldemara Matušku?" A ona: „Ne." Tak jsem jí hned vyhodil! Tak já proto pořád zpívám ty písničky, aby i mladí lidé je slyšeli a vlastně poznali tyhle skoro ne zapomenuté, ale málo tlačené písničky. Mezi další krásné písně, které zde zazpívám, patří i Slavíci z Madridu. Donutil jsem Karla Svobodu, aby mi ji dal na desku. Zazní tu i písnička Já budu chodit po špičkách a píseň Stín katedrál. Měl jsem to štěstí, že jsem je mohl nazpívat k filmu Rebelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám