Hlavní obsah

Zpátky do pohádky na Slezskoostravský hrad

Novinky, Josef Zajíc

V galerii Slezskoostravského hradu bude od soboty 14. ledna k vidění výstava Zpátky do pohádky. Návštěvníky bude zvát do Ostravy až do posledního únorového dne.

Foto: Josef Zajíc

Krkonošské pohádky, 1974, režie Věra Jordánová.

Článek

O vánočních svátcích jsme mohli vidět množství filmových a televizních pohádek natočených od roku 1950. Od nejznámější Pyšné princezny natočené v roce 1952 v režii Bořivoje Zemana až po poslední Tajemství staré Bambitky s Tomášem Klusem v hlavní roli.

Na výstavě Zpátky do pohádky se mohou návštěvníci vrátit do svých mladých let a vzpomenout si, na tu, kterou si oblíbili nejvíce. V sále hradní galerie je vystaveno asi 60 kostýmů, rekvizit a kulis z 15 nejznámějších pohádek, které jsme mohli vidět v Československé a následně České televizi.

Jsou k vidění krásné kostýmy princezen a princů, královen a králů, loupežníků či Krakonoše ze seriálu Krkonošské pohádky natočeného v roce 1974. Návštěvníci budou moci vidět kostýmy i z dalších pohádek jako například O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem z roku 1985.

Mohou shlédnout barevně nádherně řešené kostýmy z pohádky O princezně, která ráčkovala (1986) či ze známějších Sedmero krkavců (1993), Lotranda a Zubejdy (1997) až po kostýmy z pohádky Anděl páně z roku 2005.

Výstava potrvá do 29. února. Otevírací doba je od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám