Hlavní obsah

Zoopark a skanzen v Chomutově nabízí setkání se savci, ptáky, ale i větrným mlýnem

Novinky, Jiří Cysař

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově je svou rozlohou 112 hektarů největší zoologickou zahradou v České republice. Jedinečnost areálu je v rozmanitosti druhového složení. Nalézá se zde dubový, bukový i borový háj. Za zmínku stojí také kaštanový sad ze 17. století.

Foto: Jana Bečková

Buvol

Článek

K vidění je tu 54 druhů ptáků včetně plameňáků růžových nebo Ibisů skalních, 76 druhů savců - například velbloudi dvouhrbí, buvoli, mývalové severní, medvědi hnědí, vlci eurasijští, losi evropští, ovce domácí, jeleni, srnci, shetlandští poníci, oslíci a také makaci. Zastoupeni jsou i obojživelníci a plazi.

Na ploše 30 hektarů se nachází výběh Eurosafari. Je rozdělen do několika částí a návštěvníci mohou pozorovat zvířata z několika vozů soupravy Safari expresu. 

Ukázkou způsobu života obyvatel původních vesnic Krušnohoří je soubor staveb zvaný Stará Ves. Nachází se nedaleko od vchodu do zooparku ze směru od sídliště Březenecká. Areálu skanzenu tvoří několik staveb - kaplička, roubenka, hrázděný statek.

Při prohlídce zemědělských strojů a náčiní se před vámi objeví větrný mlýn. Jedná se o funkční větrný mlýn holandského typu. Interiér mlýna je přístupný návštěvníkům stejně jako interiér roubenky, kde se nachází expozice včelařství, krajkářství a hračkářství.

Hrázděný statek nabízí pohled do života našich předků. Můžete se podívat, jak byl zařízen vejminek, v chlévě vidíte ovečky a jsou zde také kurníky se slepicemi. Ze dvora statku je pěkný výhled na celý skanzen.

V sousedství skanzenu se nachází Konírna, která zahrnuje stáje, venkovní jízdárnu, krytou jezdeckou halu a rozlehlé výběhy. Domácí zvířata můžete pozorovat na Statku domácích zvířat, který se nalézá za restaurací Pratur.

Prohlídka areálu je zajímavá, ale vzhledem k jeho rozlehlosti je třeba si vyhradit dostatek času, abyste si mohli prohlédnout a vychutnat všechny expozice. Vzhledem k tomu, že si tempo a trasu volíte sami, můžete zde strávit příjemný čas odpočinku a načerpat mnoho zajímavých informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám