Hlavní obsah

Znojemské vinobraní navštívila prezidentská kandidátka Zuzana Roithová

Novinky, Marek Venuta

Tradiční historické vinobraní ve Znojmě, které je známé daleko za hranice regionu, letos ozdobila i návštěva europoslankyně a kandidátky na hlavu státu Zuzany Roithové.

Foto: Marek Venuta

K vinobraní patří samozřejmě neodmyslitelně burčák!

Článek

Znojemské historické vinobraní ve Znojmě se letos uskutečnilo v pátek a sobotu 14. a 15. září. Město ozdobily vlajky zlatočervené barvy uprostřed s modře šachovaným orlem, znojemským to symbolem. Centrum města se v pátek úderem druhé hodiny odpoledne stalo bez platné vstupenky nedostupné. I přesto se zde jen v pátek sešlo bezmála patnáct tisíc lidí.

Přes studený a deštivý konec pracovního týdne se v pátek okolo poledne vyjasnilo a slunce začalo hřát, jakoby bylo s pořadateli domluvené. Na velkém pódiu na náměstí T. G. M. se střídali hudební umělci všech žánrů. Od Vladimíra Mišíka, historické hudby Lukrezia Borgia, dechovky v podání Dubňanky přes znojemské Paroháče až po populární Chinaski.

Páteční den si pro návštěvu Znojemského vinobraní vybrala i současná europoslankyně za KDU-ČSL a kandidátka na prezidentský úřad MUDr. Zuzana Roithová, která dostala pozvání od starosty města. 

Do místa konání dorazila kolem čtvrté hodiny. Na bráně dostala tak jako každý návštěvník i nesnímatelnou vstupenku v podobě náramku. Pak následovala procházka královským městem Znojmem, jehož krásy vykreslovali průvodci Jiří Němec, předseda okresního výboru lidovců, a starosta nedaleké obce z Těšetic Zdenek Nekula. 

Roithová obdivovala krásu města, zastavila se s konšely - dobově převlečenými zastupiteli Znojma, zašla i do zákoutí mázhauzů, kde se rozléval ten nejlahodnější burčák ze Znojma a jeho okolí. Po prohlídce chrámu sv. Mikuláše, kde tradiční výzdobu v tomto čase tvoří převážně hrozny révy vinné, jablka, hrušky, zelenina a další plody naší země, se kroky ubíraly na Znojemský hrad. O osmnácté hodině zde proběhlo slavnostní  uvítání hostů starostou.

Bylo sem pozváno více než sto hostů zvučných jmen známých především v tomto kraji. Z pozvaných, kteří to zrovna nemají nejblíž, zde byl například Andrej Šaraškin, generální konzul Ruské federace. Po proslovu starosty následoval společný raut, ke kterému hrála cimbálovka. Hosté se pomalu začali vytrácet, aby si našli dobré místo, až okolo pojede královská družina v čele s králem Janem Lucemburským a jeho chotí Eliškou.

Zuzana Roithová na závěr poděkovala svým průvodcům a nechala se slyšet, že nebude trvat dlouho a město Znojmo navštíví znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám