Hlavní obsah

Znáte Bad Flinsberg? Najdete jej na polské straně Jizerských hor, dnes se jmenuje Świeradów-Zdrój

Novinky, Jana Vančatová

Navštívíte-li poprvé lázeňské městečko Świeradów-Zdrój na úpatí polských Jizerských hor, vůbec nebudete mít pocit, že jste u našich severních sousedů, ale spíše v horském středisku Německa, Rakouska nebo Švýcarska. A to nejen díky stylu, ve kterém jsou lázně postaveny, ale také desítkám německých turistů.

Foto: Jana Vančatová

Komplex několika propojených budov sanatoria Park hotel je ohromný, jeho klientelu tvoří zejména němečtí návštěvníci, obsazeno je celoročně

Článek

Česká republika se pyšní nabídkou mnoha lázeňských center, světoznámými Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi i menšími lázněmi jako jsou Lázně Bělohrad, Jánské Lázně, Lázně Libverda, Třeboň, Bechyně aj. Proto pro nás asi bude překvapením, že nedaleko naší hranice pod nejvyšším bodem polských Jizerských hor se nacházejí kouzelné horské lázně Świeradów-Zdrój.

První písemné zmínky o místě Flinsberg jsou známy od 16. století, přibližně ve stejné době se dostávají do povědomí zprávy o zdejších pramenech, jejich výjimečných vlastnostech. V roce 1739 je nechává rodina Schaffgotschů odborně prozkoumat a popsat.

Ze závěrů zkoumání vyplývá, že: „zlepšují chuť k jídlu, zastavují nevolnost, zmírňují úzkostní stavy a nemoci žaludku či jater”; tím se i potvrzuje účinnost pramenů při léčení zdravotních neduhů. Následně byl postaven zdejší první lázeňský dům.

Na konci 19. století obec postihuje nešťastná událost, kdy v důsledku tragického požáru je zničena téměř celá lázeňská zástavba. Popelem lehl i Zřídelní dům. Po čtyřech letech od této události v roce 1899 je otevřen nový Lázeňský dům.

Svého vrcholu rozvoj lázní dosáhl ve dvacátých letech 20. století. Na počátku 30. let poslední německý starosta města - Paul Schmidt - náhodně odhaluje radioaktivní vlastnosti zdejších léčivých vod, které mají díky obsahu radonu.

Po roce 1945 byla v důsledku poválečného vyrovnání posunuta společná německo-polská hranice více na západ a tím se i německé lázně spolu s dalším územím stávají součástí Polska a mění svůj název na Świeradów-Zdrój.

Prvotní dojem, kterým na nové hosty městečko zapůsobí, je tedy naprosto správný, německá historie několika staletí se do podoby horského centra nesmazatelně zapsala; svůj ráz si dochovalo až do dnešních dnů. Velká část lázeňských hostů přijíždí právě z Německa, mnoho seniorů se i vrací do let svého dětství.

I přesto, že se lázně nacházejí v nadmořské výšce 450 - 650 metrů, mají díky teplému fénu vanoucímu z polské nížiny velmi příjemné mikroklima. Nad městem se zvedá hradba Jizerských hor a jejich nejvyšší polský vrchol – Stóg Izerski (1105 m). Na něj vás od roku 2008 pohodlně vyveze kabinková lanovka (zpáteční jízdenka 35 zlotých), při 8 minut trvající jízdě budete mít dostatek času se kochat výhledy na celé údolí, nedaleké Krkonoše a Jizerské hory.

Byla zde vybudována moderní 2. nejdelší polská sjezdovka délky 2500 m, v létě lze vyvézt i kolo. Od horní stanice lanovky se můžete vydat na český Smrk vzdálený asi hodinu pohodlné chůze nebo po mnoha turistických stezkách i cyklostezkách po hřebenech Jizerek i nedalekých Krkonoš.  

Po silnici je Szklarska Poręba vzdálena 12 km, Nové Město pod Smrkem 10 km. Železniční trať byla bohužel v roce 2000 zrušena.

Zvažujete-li návštěvu Frýdlantského výběžku, výlet do Świeradów-Zdrój zahrňte do svého itineráře, poznáte kouzelné místo uprostřed horské přírody, které máme jen skok za českými humny.    

Reklama

Výběr článků

Načítám