Hlavní obsah

Známý šumavský kostel na Mouřenci rozezní spirituály. Vystoupí klatovská skupina Elias

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 25. srpna se na známém šumavském místě - v kostele na Mouřenci u Annína - bude konat koncert klatovské skupiny Elias. V kostele s úžasnou akustikou zazní spirituály a písně ve vícehlasých úpravách. Vedoucím skupiny je Pavel Koura, který čtrnáct let předtím vedl skupinu Zebedeus.

Foto: Ilustrační foto z archivu skupiny Elias

Klatovská skupina Elias - zprava Jakub Koura, Helena Wachtlová, Milada Čermáková, Pavel Koura a Martin Marcinko

Článek

Můžete nám krátce představit vaši novou skupinu? Kdy a proč vznikla? Kolik má členů a jaký hrajete repertoár?

Skupina Elias vznikla na podzim roku 2016 a jejím cílem je především interpretace afroamerických spirituálů a gospelů, a to jak v čistě vokální podobě, tak i s doprovodem hudebních nástrojů. Zároveň zpíváme i písně, které nejsou spirituály, ale jejich texty nás oslovují a svým obsahem doplňují či navazují na texty zmíněných spirituálů. Vystupujeme ve složení 2 ženské a 3 mužské hlasy. Vokální projev, který je prioritou, doprovázíme hrou na kytaru a baskytaru, kromě toho v některých písních zaznívá i mandolína, klarinet či saxofon.

Jak jste se vlastně dostal k hudbě? Kdy vám učarovala?

Od 6 let jsem navštěvoval klatovskou hudební školu (dnešní ZUŠku), kde jsem hrál na klavír. Postupem času jsem začal hrát na kytaru, která mě oslovila více než klavír. Později jsem se naučil hrát i na mandolínu. Za hudební vzdělání jsem velmi vděčný, pomáhá mi při aranžování písní a k pochopení kytarových akordů a harmonie. Ke klavíru se nyní, po letech, začínám vracet a jsem rád, že jsem se na něj v dětství naučil, protože mi otvírá cestu ke hře na varhany, na které hrávám při mších.

Co je na práci kapelníka úplně nejtěžší? A co naopak nejkrásnější?

Nejtěžší je podle mého názoru organizační činnost kapelníka, který musí sladit časový harmonogram všech členů skupiny, najít jejich průnik a snažit se, aby činnost jednotlivé členy bavila, nezatěžovala příliš jejich rodiny, ale zároveň měla nějaký výstup směrem k divákovi. Pokud však otěhotní zpěvačka a musíte shánět ekvivalentní náhradu, učit novou zpěvačku celý repertoár a podobně, to jsou momenty, které bych označil za nejtěžší. Pokud se pak koncert povede a po koncertu přijdou diváci a řeknou, že je naše vystoupení oslovilo, a že z toho zážitku budou ještě nějakou dobu žít, to je pro mě to nejkrásnější! To jsou momenty, kdy vím, že celé naše snažení má smysl. Vedle toho mě velmi těší, že mohu ve skupině Elias vystupovat se svým synem Jakubem. Myslím, že je snem každého rodiče, který dá své dítě do hudební školy, aby si s ním jednou mohl společně zahrát. A mně se tento sen plní při každém koncertu! Jakub s námi zpívá a zároveň je velmi platným hráčem na basovou kytaru, klarinet a saxofon.

Kde nejraději vystupujete? A na co se mohou vaši příznivci těšit?

Nejraději vystupujeme v kostelech, protože jejich atmosféra umocňuje texty písní, které zpíváme. A na co se mohou lidé těšit? Již tuto sobotu 25. srpna budeme mít opět příležitost vystoupit od 19 hodin ve známém šumavském kostele na Mouřenci u Annína. Na Mouřenci se objevíme opět po roce, hráli jsme tady loni ve stejnou dobu (26. 8. 2017). Při koncertu zazní opět spirituály a písně ve vícehlasých úpravách, tak jako na začátku července ve Svojšicích a o týden později v klatovském husitském kostele. Návštěvníci koncertu se tak mají na co těšit! Připojuji informaci, že Mouřenec je známý z pohádky Anděl Páně a do 31. srpna jsou zde prohlídky denně od 16 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám