Hlavní obsah

Známý regionální publicista Dušan Kučera vydává novou knihu s názvem Klatovy za císaře pána

• Aktualizováno
Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Zajímavou publikací, která se během září objeví na knižních pultech, bude bezesporu kniha "Klatovy za císaře pána" (díl první - úsměvné střípky), jejímž autorem je uznávaný regionální publicista, učitel a dlouholetý klatovský zastupitel Dušan Kučera.

Foto: ilustrační foto z archivu Dušana Kučery

Známý regionální publicista Dušan Kučera vydává novou knihu s názvem Klatovy za císaře pána

Článek

Dušan Kučera je zkušeným autorem – publikoval například povedenou monografii plánické školy pod názvem „Škola v Plánici na přelomu 19. a 20. století." Místu, kde pedagogicky působí, tedy Plánici (a okolí), věnoval i knihu příběhů z období druhé světové války pod názvem "Válečná mozaika". Známý je ale i na poli humoru - podle jím se železnou pravidelností rozesílaných nedělních „říkaček" by se daly řídit hodinky. Drobné hříčky „pro děti vyspělé a hravé dospělé" vydal v osmi sbírkách básniček - říkaček a fejetony také shrnul a vydal již ve dvou knížkách s názvem "Hořící koudel" a "Čerstvá snůška."

"Tentokrát ale zúročil svou neúnavnou badatelskou a heuristickou práci v knize, která přináší výběr zajímavých a z dnešního pohledu vtipných a zajímavých inzerátů a článků z lokálního tisku ze zlatého období rakouské monarchie. Ač je autor klatovským rodákem a patriotem, jedná se o první publikaci tematicky zaměřenou na Klatovy a sám ji nazývá „historickým komiksem." Kučera se věnoval s mravenčí pílí důkladnému studiu lokálních novin, neboť právě tiskové zprávy jsou pro poznání regionální historie naprosto zásadní. Je sympatické, že ve svém novém díle rehabilituje nesmyslně zavrhovanou monarchii, když v úvodu své knihy píše:

"Je mi líto, že Rakousko-Uhersko je pořád ještě přezíraným a téměř vysmívaným soustátím - toť pozůstatek neobjektivní optiky Tomáše Masaryka či dokonce Josefa Švejka. Lidé se přece i tenkrát radovali, milovali i truchlili, chodili do kostela, vážili si císaře Františka Josefa I.; co nejlépe žili a neradi umírali."

Slavnostní křest a představení knížky

Knihu s názvem "Klatovy za císaře pána" (díl první – úsměvné střípky) autor veřejnosti představí v pondělí 1. října v 18 hodin ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech, kde si lidé budou moci novou knihu Dušana Kučery zakoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám