Hlavní obsah

Zmijovec titánský vykvetl v Liberci

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci liberecké botanické zahrady se ve středu, uprostřed června, mohli potěšit s květem výjimečné rostliny zmijovce titánského. Na světě mizející druh flóry Sumatry rozkvétá zrána a přes den ztrácí svou krásu. Zbývá mrtvolný puch, který rostlina vydává a uvadá.

Foto: Milan Turek

V těchto dnech vykvetla liberecké botanické zahradě exotická rostlina, zmijovec titánský

Článek

Opravdový unikát nejen svou velikostí a masivností cibule o několika desítkách kilogramů, ale i květem, který je obrovitý - navíc jeho krása již po vykvetení zaniká.

Kužel květu dosahuje v přírodě - v deštních pralesích Indonésie - výšky až tří metrů. Fialový list na rozhraní cibule vytváří obří kalich, ten v sobě skrývá malé květy, které produkují výraznou typicky zapáchající látku. V přírodě na Sumatře má zápach přitáhnout včely a mouchy, které jinak do tlejícího masa kladou vajíčka. Aby zmijovec začal kvést musí být alespoň dvanáct let starý. Doba rozkvětu je přibližně 72 hodiny a je skutečnou hvězdou mezi květy, říká se mu také Aronova hůl nebo "mrtvolná květina".

Liberecká botanická zahrada je jednou z nejstarších v Evropě, byla v roce 1893 založena německým Spolkem přátel přírody a po neúspěšném pokusu umístit zahradu blíže centru byl zakoupen pozemek na okraji města. Ten se stal již současným pro vybudování dnešní zahrady. Vnější prostory udivují návštěvníka rosáriem, bohatými keři rhododendronů, pivoněk, plaménků nebo skalkami s alpskými rostlinami. Centrum zahrady tvoří devět skleníků s mořskými akváriemi, vodopádem a sladkovodním jezírkem.

Vedle zmijovce se zahrada pyšní vodní rostlinou Viktorií Cruzovou, proslulou leknínovitou rostlinou z Rio Paraná, v těchto dnech dosáhly její listy velikosti 167 centimetrů a začala kvést. Květy bílé barvy jsou proti listům malé, přesto ve svém druhu největší.

Český botanik František Polívka o nich píše: "Rozvíjejíce se v hodinách večerních, květy vydechují libou vůni a mají korunní plátky bílé. K ránu se koruny zavrou a rozevrou se až zase navečer, ale už nikoliv v barvě bílé, nýbrž v barvě červené. Nádhera jejich však netrvá déle nežli jednu noc..."

Dalšími exoty mezi květinami jsou citrusovník Budhova ruka nebo andělské zvony, orchideje a také masožravky.

Zahrada je k dosažení z centra tramvají, autem přes centrum na Lidové sady, parkovat lze přímo u vchodu v Lesní ulici. Vstupné je 140/70 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám