Hlavní obsah

Zlivský sportovní den vyvrcholil tradičním štafetovým maratonem

Novinky, Petr Pokorný

Sportem oslavili ve středu 8. května státní svátek Dne vítězství obyvatelé Zlivi na Českobudějovicku. Na městský stadion při této příležitosti dorazilo odhadem až pět stovek lidí, byť někteří jen jako diváci nebo dětský doprovod. Pěkné počasí a program si ale užívali všichni bez rozdílu.

Foto: Petr Pokorný

Zlivský sportovní den.

Článek

Vrcholem Zlivského sportovního dne byl místní štafetový maratonský běh tradičně podporovaný Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ. Na trať dlouhou 42 195 metrů vyrazili zlivští amatérští běžci už poosmé v řadě a do cíle doběhli po 3 hodinách, 7 minutách a 43 vteřinách.

„Letošní čas byl vynikající, téměř o 18 minut rychlejší než loni. Možná, že se díky energii ČEZ stále zlepšujeme,“ konstatovala s úsměvem na tváři hlavní organizátorka akce, předsedkyně městské kulturní a sportovní komise, sekretář a jednatel SK Zliv v jedné osobě, Brigita Jindrlová.

Sportovní historie se ovšem ani tentokrát nepřepisovala. Nový světový rekord v této vytrvalecké disciplíně nepadl a jeho držitelem tak „s rezervou“ zůstává Keňan Eliud Kipchoge, který tuto klasickou maratonskou trať zaběhl loni 16. září v Berlíně v čase 2:01:39 hodiny. Čtyřiatřicetiletý olympijský vítěz překonal o minutu a 18 vteřin dosavadní historické maximum krajana Dennise Kimetta z roku 2014.

Ačkoli za Kipchogem zaostali zlivští borci o 1 hodinu, 6 minut a 4 vteřiny, zlepšili nejen svůj loňský výkon o již zmíněných 18 minut, ale i čas z roku 2017 a to o bez jedné vteřiny o rovných 25 minut. „Je jasné, že nám vůbec nejde o nějaké časy a rekordy. Cílem sportovního dne je především volný čas příjemně strávený na čerstvém vzduchu s trochou zdravého pohybu, s dětmi, přáteli a sousedy,“ poznamenala Jindrlová.

Ostatně. Rekord by stejně nebyl platný. Ve Zlivi se totiž maraton běhá štafetově. „Každý ze 106 zúčastněných běžců má za úkol oběhnout čtyřsetmetrový atletický ovál. Jen první závodník má úsek kratší, což v konečném součtu činí oněch 42 195 metrů,“ dodala Jindrlová. Každý, kdo doběhl svůj úsek, získal od organizátorů poukázky na konzumaci jídla pití k doplnění energie a tekutin. Po běhu prý správný řízek chutná nejlépe.

Zlivský sportovní den uspořádalo město s podporou Skupiny ČEZ ve spolupráci s místními kluby a spolky. Odpolednímu maratonu předcházel dopolední sportovní program pro děti v areálu fotbalového hřiště, hokejbalového hřiště a tenisových kurtů. Vedle fotbalu, tenisu a hokejbalu, si na různých stanovištích mohli všichni malí zájemci vyzkoušet také například lukostřelbu, hasičské disciplíny, pumptrack, sedm metrů vysokou lezeckou stěnu či skákací hrad se skluzavkou.

„Hlavní ideou otevření sportovišť bylo zpřístupnění všech sousedících areálů v jeden den, co nejširší veřejnosti. V celku logické nám pak přišlo spojení s maratonským během, z něhož se u nás stala, mimo jiné díky dlouhodobé podpoře temelínské elektrárny, moderní městská tradice. Otevřená sportoviště jsme ovšem pojali také jako určitou formu analýzy zájmu o ne zcela běžné sportovní aktivity mezi zlivskou veřejností. Například výstavba pumptrackové dráhy se jeví, jako velmi reálná a zajímavá možnost rozšíření sportovní nabídky ve městě,“ zdůraznil starosta Zlivi Petr Ferebauer.

Reklama

Výběr článků

Načítám