Hlavní obsah

Zlínský zámek připomene tvorbu Adrieny Šimotové

Novinky, Kateřina Martykánová

Komorní výstavu obrazů přední české výtvarné umělkyně Adrieny Šimotové pod názvem Grafitový anděl uvede Galerie Václava Chada. Spolupořadatelem výstavy je Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna. Slavnostní vernisáž proběhne ve čtvrtek 26. května v 17 hodin, výstavu bude možné navštívit až do 22. července.

Foto: Zlínský zámek o.p.s
Článek

Adriena Šimotová je jednou z nerespektovanějších osobností současného českého výtvarného umění. Společně se svým manželem, grafikem a malířem Jiřím Johnem, patřila k umělecké skupině UB 12, kde se v šedesátých letech minulého století profilovala k lidské i umělecké svébytnosti, zralosti a jedinečnosti.

Na přelomu 60. a 70. let se rozchází s tradiční malbou, určujícími momenty její tvorby se stávají perforace, transparence, vrstvení či frotáže.

„Její tvorba je zdrojem zásadních zkušeností s tvořivou podstatou lidské existence. Nejpodstatnější jsou pro ni etické a duchovní dimenze,“ charakterizoval dílo Adrieny Šimotové kurátor zlínské výstavy Pavel Brunclík. „Adriena na své okolí vyzařovala světlo, byla zosobněním hluboké lidskosti, duchovní jemnosti, tiché statečnosti a vidoucí laskavosti,“ přibližuje kurátor také jedinečnost osobnosti Šimotové.

Pro výstavu ve Zlíně byla díla zapůjčena jednak od Nadačního fondu Adrieny Šimotové a Jiřího Johna, jež je spolupořadatelem výstavy, ale i od soukromých sběratelů ze Zlínského regionu. K vidění budou od vernisáže konané 26. května až do 22. července. Mimo to proběhne 9. června v 17 hodin beseda k dílu A. Šimotové s kurátorem výstavy Pavlem Brunclíkem.

Výstava je přístupná zdarma vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin. V době konání Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež platí rozšířená otevírací doba – denně od 10 do 17 hodin.

Komentované prohlídky je možné si objednat na tel. č. 602 560 020. Další podrobnosti o zlínském zámku i Galerii Václava Chada najdete na www.zlinskyzamek.cz a www.gvch.cz

Adriena Šimotová (1926 – 2012) byla přední českou malířkou a výtvarnicí. Vystudovala Státní grafickou školu a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze.  Společně se svým manželem, grafikem a malířem Jiřím Johnem, patřila k umělecké skupině UB 12.  

Od roku 1965 byla její díla prezentována na desítkách samostatných i společných výstav, v tuzemsku i zahraničí (Paříž, Londýn, Vídeň, Berlín, Maribor, Dijon,…). Jsou zastoupena v mnoha veřejných uměleckých sbírkách, např. v Národní galerii v Praze, Českém muzeu výtvarných umění v Praze, Galerii moderního umění v Hradci Králové, Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, ale také ve Vídni, Chicagu, Houstonu,  Paříži, Dijonu, Kjótu, Soulu…  

Adriena Šimotová je nositelkou celé řady ocenění, k nejvýznamnějším patří Řád rytíře umění a literatury udělený vládou Francouzské republiky v roce 1991 či Medaile Za zásluhy I. Stupně udělená prezidentem České republiky v roce 1997.    

Reklama

Výběr článků

Načítám