Hlavní obsah

Zlínský Klub přátel divadla je unikát, funguje už 30 let

Novinky, Veronika Jurčová

Klub přátel divadla ve Zlíně slaví sympatické kulaté výročí. Ustavující schůze se konala 23. ledna 1989, přesně před 30 lety.

Foto: MDZ
Článek

Od té doby příznivci divadla společně shlédli 106 představení v divadlech v Česku i na Slovensku a setkali se s řadou výjimečných osobností, například se Zdeňkem Podskalským, Jiřím Suchým, Jitkou Molavcovou, Tomášem Töpferem, Eliškou Balzerovou a dalšími.

„Většinou stačilo zmínit se při objednávání vstupenek, že jsou pro členy KPD ze Zlína, a k lístkům přibyla i nabídka na setkání po představení. Je to pro nás čest,“ říká Helena Pšenčíková, která je předsedkyní KPD od dubna 1995. Členkou je však od samého založení. V krátkém rozhovoru prozradila pár zajímavostí.

Mají svůj klub přátel i jiná divadla?

Byl v Brně, ale zřejmě zanikl. Jinde v republice nevíme, že by někdy byl.

Jak velká je členská základna?

Při založení měl klub 100 členů, s přibývajícími léty však počet rostl. V roce 1995 jsme dosáhli maxima 213 členů. V posledních letech se počet ustálil opět na zhruba 100 členech, a protože náš věkový průměr roste, rádi bychom klub omladili a přijali nové členy, kteří mají divadlo rádi, navštěvují ho a radují se z jeho úspěchů.

V čem spočívá činnost klubu?

Stěžejním bodem jsou besedy s hosty. V minulosti naše pozvání přijal například Luděk Munzar, Radovan Lukavský, Lubor Tokoš, Květa Fialová a další. V průběhu 30 let se nám podařilo pozvat téměř všechny herce Městského divadla Zlín, včetně obou nositelek Ceny Thálie Heleny Čermákové a Petry Hřebíčkové. Své profese nám přiblížili i další zaměstnanci divadla – umělečtí šéfové, dramaturgové, režiséři, vlásenkářka, maskérka, garderobiéři, fotograf, inspicient, nápověda, rekvizitářka, výtvarníci… A samozřejmé také ředitelové. Chlubit se můžeme i dalšími hosty – cestovatel Miroslav Zikmund, etnograf Karel Pavlištík, filmový historik Jiří Novotný... Je toho spousta. Od založení do konce roku 2018 se uskutečnilo 287 klubových besed, 129 kulturních zájezdů, z toho jen pětatřicetkrát do Prahy. A na zájezdech navštěvujeme také památky, muzea, výstavy nebo obdivujeme přírodní krásy.

Málokdo ví, že jste stáli u zrodu divácké ankety Aplaus o „nej“ herce…

Byli jsme iniciátory ankety „O cenu diváka MDZ“, a to v sezóně 1989/1990. V roce 1995 se ankety ujalo divadlo a povýšilo ji na pěknou společenskou událost. Jedno z ocenění – Cena ředitele 2009 – se dostalo pak i našemu klubu.

Zájemci o členství v KPD se mohou ozvat na tel. 775 227 670 nebo na mail helenapsencik@volny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám