Hlavní obsah

Zlínské výpravy za tajemstvím starověkého Egypta zahájil Příběh civilizace

Novinky, Jitka Zvolská

Přednáškový cyklus Nejnovější výsledky českých archeologických výzkumů v Egyptě a Súdánu bude ve Zlíně probíhat i v letošním roce.

Foto: Miroslav Bárta

prof. Miroslav Bárta

Článek

Starověký Egypt fascinuje lidstvo už po staletí a i po dlouhých letech výzkumů v sobě stále skrývá mnohá tajemství. I to jeden z důvodů, proč Nadace Tomáše Bati ve Zlíně pořádá již několik let cyklus přednášek ve spolupráci s Českým egyptologickým ústavem FF UK. 

Přednáškový cyklus Nejnovější výsledky českých archeologických výzkumů v Egyptě a Súdánu je na programu i v roce 2017. V cyklu budou prezentovány nejnovější výsledky práce českých egyptologů na jejich koncesích v Egyptě, v Abúsíru a v Západní poušti, a v Súdánu, v Usli a na Sabaloce.

11. ledna 2017 proběhla ve vile T. Bati Zlín přednáška prof. Miroslava Bárty s názvem Příběh civilizace, která vzbudila velký zájem veřejnosti. V přednášce spolu s prof. Bártou vystoupil i český režisér a polárník Petr Horký.

Miroslav Bárta, archeolog a egyptolog a Petr Horký spojili své síly a pracují na filmu mapujícím cesty vzniku, vývoje a zániku mnoha civilizací na této planetě. Kladou si otázky jako „Proč žádná civilizace netrvala věčně a jaké jsou zákonitosti tohoto vývoje? A jak s tím souvisíme my?”

Tajemství starověkého Egypta se snaží i rozluštit i egyptoložka PhDr. Hana Vymazalová, PhD., tajemnice Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK. Ve svém výzkumu se zaměřuje na hospodářství Staré říše, královské zádušní kulty, nejstarší hieratické texty a také na staroegyptskou matematiku a lékařství. Přímo v Egyptě se podílí na výzkumu a expedicích na nalezišti v Abúsíru, kterých se aktivně účastní.

Její přednáška se uskuteční ve Zlíně 22. února od 18.00 hodin ve vile Tomáše Bati. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám