Hlavní obsah

Zlínské divadlo zahraje na Divadelních Luhačovicích

Novinky, Hana Vondrášková

Svižnou komedii britského střihu o zhoubných účincích mateřské lásky Nikdy nekončí od zlínského rodáka Benjamina Kurase nabídne Městské divadlo Zlín 23. srpna v 19.30 hodin v Lázeňském divadle na přehlídce komorní divadelní tvorby Divadelní Luhačovice. Hru režírovala studentka JAMU Zuzana Patráková.

Foto: Zdeněk Němec

Gustav Řezníček a Milena Marcilisová v Nikdy nekončí

Článek

Inscenace Nikdy nekončí byla původně uvedena v rámci cyklu inscenovaných čtení ve zlínském divadle. Díky velkému diváckému úspěchu se ji vedení divadla rozhodlo zařadit na stálý repertoár. Diváci v ní uvidí v hlavní roli matky Milenu Marcilisovou, dále Gustava Řezníčka, Rostislava Marka a Martu Bačíkovou.

„Do Luhačovic na divadelní festival jezdím moc rád. Je to vždycky takové milé zakončení prázdnin a zahájení nové divadelní sezony. Navíc v příjemném prostředí Lázeňského divadla. Letos mám tu čest zúčastnit se ho už poněkolikáté, navíc opět s inscenací, kterou mají diváci rádi a kterou si proto vždycky užíváme i my. A navíc myslím, že to není jen můj pocit, že si spolu na jevišti rozumíme. Koneckonců, diváci to mohou posoudit sami. Těšíme se na ně,“ říká Gustav Řezníček, který ztvárňuje hlavního hrdinu Dannyho. 

Milena Marcilisová, která hraje Dannyho matku, se do luhačovických lázní také těší. „Do Luhačovic jezdím od 70. let, kdy jsem byla ještě v angažmá ve Slováckém divadle. Je tam krásné kultivované prostředí, lidé lační po kultuře, kteří umí ohodnotit kvalitu inscenací. Potkávají se tam lidé z celé republiky. Moc jsem se na Divadelní Luhačovice chtěla dostat, protože naposledy jsem tam byla s inscenací Pokoj pro přátele. Doufáme, že diváky nezklameme.”

Hru Nikdy nekončí napsal Benjamin Kuras v roce 1982. „Tehdy nám všem ilegálním emigrantům směly poprvé přijet na návštěvu matky. Neznal jsem žádného, který by se z toho nervově nezhroutil. Říkali jsme tomu Husákova pomsta. Já jsem se z toho naštěstí dokázal vyléčit tím, že jsem z toho udělal komedii. Někteří dopadli hůř,“ osvětlil okolnosti vzniku hry Kuras, který v roce 1968 emigroval do Velké Británie. 

A o čem jeho hra je? Hlavnímu hrdinovi Dannymu se vede dobře. Prosmýknul se pod železnou oponu a emigroval do Anglie. Dnes pomalu pomýšlí na svatbu s přítelkyní Daliou, v Londýně vlastní byt a v něm má podnájemníka Rudu, věrného, leč poněkud uhozeného kamaráda. Zdá se, že Dannyho život jde v každém ohledu správným směrem.

Ale pak, po šestnáctileté odluce, ho jednoho dne z Československa navštíví matka. Jeho největší životní postrach rozbije ležení v obýváku, požádá si o čaj, vyhrne rukávy a začne s rozvratem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám