Hlavní obsah

Zlínské divadlo vyhlásilo Osobní poplach

Novinky, Veronika Jurčová

Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín. Silný příběh Holcmanova strýce Jožky Slováka ze Slovácka bude mít českou premiéru v režii Břetislava Rychlíka 29. února v 19.00 ve Velkém sále MDZ.

Foto: Marek Malůšek
Článek

V hlavní roli „balady o řezníkovi“ diváci uvidí Zdeňka Julinu. Výraznou složkou bude scénická hudba Jiřího Pavlici a živě zazní i známé folklorní písně.

Jožka Slovák byl furiant, provokatér, surový humanista, který sváděl boj s krutým osudem, komunistickým režimem i s démonem alkoholu. „Podle Josefa Holcmana vypadal jako Paul Newman Slovácka, byl to velice pohledný chlapík, který miloval společnost a absurdní situace. V jeho osudech si každý najde to svoje. Třeba i příběh nebývalé a obdivuhodné lásky dvou lidí,“ řekl režisér Břetislav Rychlík.

Nejen postavy, ale i hudba, kostýmy a scéna budou velmi autentické. „Autorem scénické hudby včetně malé operní vsuvky s názvem Zabíjačka je muzikantská legenda Jiří Pavlica. Na své si přijdou i milovníci lidové kultury. V inscenaci se objeví jízda králů, hody, kaplička i vinné sklepy,“ vyjmenoval Rychlík. Scénu navrhl Jan Štěpánek, kostýmy Markéta Sládečková.

Dále hrají Eva Daňková, Petra Králová, Gustav Řezníček, Helena Čermáková, Pavel Leicman, Milena Marcilisová, Radoslav Šopík, Luděk Randár a další. Autor literární předlohy Josef Holcman v inscenaci hraje sám sebe.

Osobním poplachem MDZ navazuje na linii regionální dramaturgie, v jejímž rámci na divadelních prknech uvedlo Žítkovské bohyně, Zvlčení, Palubní deník Hanzelky a Zikmunda a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám