Hlavní obsah

Zlín zažil v sobotu první zámeckou zabijačku

Novinky, Kateřina Martykánová

V sobotu 3. března prostoupila nádvoří zlínského zámku vůně tradičních zabijačkových specialit. Kafé Zámek zde totiž uspořádal historicky první Zámeckou zabijačku. Došlo i na soutěž ve špejlování jitrnic, ukázky řeznického řemesla a další doprovodný program.

Foto: Vítek Šmahel

Marie Vavrušová při soutěži ve špejlování jitrnic

Článek

I přes mrazivé počasí se od samotného rána scházeli na nádvoří milovníci zabijačkových dobrot. Někteří přicházeli s vlastními nádobami, ve kterých si tradiční tmavou polévku, prejt a další speciality odnášeli s sebou. Jiní si na nich pochutnávali přímo na místě a užívali si příjemnou atmosféru.

Uskutečnila se zde také první soutěž ve špejlování jitrnic, do které se mohli přihlásit přítomní návštěvníci. Řezník Leoš Novák nejprve všem ukázal, jak na to, a poté si mohli přihlášení soutěžící vyrobit jednu zkušební jitrničku. Ta druhá již byla na čas. Nejlépe se dařilo Marii Vavrušové, která zvítězila s časem 43 sekund. Kromě vlastnoručně vyrobených jitrnic si odnesla i balíček zabijačkových výrobků a další výhry. 

Účastníky akce na zámeckém nádvoří pozdravil během dne několikrát i baron Klaudius Bretton, který zlínskému zámku i panství vládl před dvěma sty lety. O živý hudební doprovod se postaral harmonikář a country kapela. 

Akci pořádali Kafé Zámek, Zlínský zámek o.p.s  a Kudlovské uzeniny – Leoš Novák. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám