Hlavní obsah

Zlín Film Festival odtajnil témata a vizuál pro 58. ročník

Novinky, Kateřina Martykánová

Československé filmy pro děti a mládež. To je hlavní téma 58. ročníku Zlín Film Festivalu, které se váže k letošnímu stému výročí založení republiky. Doplňovat ho pak bude rakouské filmové okénko. Nosným motivem vizuálu jsou hravé opice výtvarníka Petra Nikla.

Foto: Zlín Film Festival

J. Záhorová (výkonná ředitelka ZFF), F. Červenka (Kovárna Viva), Č. Vančura (prezident ZFF)a M. Pášmová (umělecká ředitelka ZFF).

Článek

Základní myšlenka navazuje na loňský vizuál inspirovaný postavou Pipi, které už tehdy nechyběla její opice. Originální a hravý grafický prvek v podobě písma vytvořeného ze siluet opic se přenesl i do vizuálu letošního.

„Po skončení festivalu se Pipi vrátila na sever. Naše opice zůstala ve Zlíně úplně sama. Proto jsme ji přivolali sourozence, další tři opice. A ty hned začaly řádit. Při divokých hrách objevily kontejnery s barvami. Jistě, okamžitě se navzájem natřely. Takto probarvené opičky se společně sušily na plném slunci,“ popisuje autor vizuálu Zdeněk Macháček ze studia 6.15 hlavní ideu, která jej vedla k vytvoření vizuálu a dodává: „Dovolujeme si věřit, že silná barevnost, krásné kresby opic v různých komediálních situacích – vzájemné komunikaci či hře – bude přijata diváky festivalu pozitivně.“

Hlavním tématem bude československý film, který se divákům představí ve 4 sekcích. „Promítat budeme například kolekci dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněné jejich autentickými vzpomínkami,“ informovala Markéta Pášmová, umělecká ředitelka ZFF. Dodala, že jedna ze sekcí bude patřit také proslulému scenáristovi, dramaturgovi FSB Barrandov a spisovateli Otu Hofmanovi, který by letos oslavil své 90. narozeniny.

Právě na festivalu bude mít premiéru nový dokument Karla Smyczka, který mapuje Hofmanovu práci. Kromě toho se diváci mohou těšit na 9 nejúspěšnějších televizních seriálů pro děti a mládež, a festival rovněž připomene fenomén československé filmové hudby. Opomenuto nezůstane ani 120. výročí vzniku prvních českých filmů. Speciální komentovaný blok filmů Jana Kříženeckého z konce 19. století pro ZFF připravuje Národní filmový archiv.

Pozornost festivalu se zaměří také na Rakousko, jeho kinematografii a kulturu. V sekci filmového programu bude promítáno téměř 20 rakouských celovečerních filmů a rovněž řada filmů animovaných a studentských.

„Vložili jsme do programu malé rakouské okénko, protože naši sousedé slaví stejné výročí jako my, po staletí jsme s nimi sdíleli jeden stát,“ připomněla Pášmová. Přirozeným protipólem tradiční evropské kinematografii bude uvedení nové sekce věnované americkému nezávislému filmu pro mládež.

Filmovou nabídku už tradičně doplní i pestrý doprovodný program, který v některých svých částech bude také navazovat na hlavní československé téma, i když tentokrát na výročí 120 let české kinematografie.

„Novinkou v doprovodném programu bude například BIOGRAF, kde se za klavírního doprovodu budou promítat československé němé filmové komedie z prvních desetiletí 20. století. Pro dokreslení dobové atmosféry nebudou při projekci některých filmů chybět ani historické kostýmy, postava vyvolávače či prodavače občerstvení,“ informovala Jarmila Záhorová, výkonná ředitelka ZFF.

Doprovodný program dále nabídne i zajímavou Film Industry sekci s přednáškami a workshopy, řadu divadelních představení, koncertů, výstav, interaktivních a benefičních programů a také sportovních a společenských akcí  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám