Hlavní obsah

Zlatý poklad lapků léta nikdo neobjevil, třeba se to změní v sobotu

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stávala tu celnice, v okolních lesích a skalách lapkové přepadali, okrádali a též občas zahlušili kupce putující po obchodní stezce z Vídně do Vratislavi. Dnes se na Drakov sjíždějí turisté zdaleka a s místními si užívají uprostřed léta dva dny zábavy i poznání.

Foto: Archiv spolku Přátelé Vrbenska

Pohádkových bytostí i postav z masa a kostí bude o víkendu na Drakově nepočítaně.

Článek

Oblíbená Lesní slavnost Lapků z Drakova spojená s Dny Lesů České republiky se uskuteční v sobotu 18. července a o den později. Drakov leží v nádherných jesenických lesích, v údolí říčky Černé Opavy na stezce spojující Vrbno pod Pradědem-Mnichov a Rejvíz.

Dostanete se sem po naučné stezce pěšky, na kole či po státní silnici z Vrbna do Zlatých Hor autem. Počasí má být ukázkově letní a horké, proto vhod přijde osvěžení v křišťálově čisté říčce, nebo u stánků obchodníků.

„Už léta se na Drakově hledá zlatý poklad lapků a zatím ho nikdo nenašel. Tak se to třeba podaří tentokrát,“ říká předseda pořádajícího spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus.

Dvoudenní program slavnosti uspokojí všechny generace, zaměřen je ale zejména pro rodiny s dětmi. Právě pro ně je určena razítkovací hra s hledáním pokladu Lapků z Drakova, dětský rybolov i nedělní Drakovský plaváček. Bude tady zlatá kuželna lesních skřítků, potkáte rytíře i lapky, kejklíře i řemeslníky, pohádkové postavy i farmáře či jarmareční prodejce. Můžete si vyzkoušet rýžování zlata, potěšit se hudebním programem. Drakov provoní dobroty z grilů i píp, chybět nebudou skutečně regionální výrobky.

Spolek Přátelé Vrbenska na Drakově zachraňuje stařičkou dřevouhelnou Lorenzovu-Vavřincovu huť pocházející z roku 1807 a na sobotní odpoledne připravuje ukázkovou tavbu. Huť je jediným dochovaným exponátem svědčícím o proslulé železářské oblasti sudetské. Je vyskládána z kamene, vysoká zhruba 11 metrů, základnu má o půdorysu 6,5 x 6,5 metru.  

„Neřeknu vám přesnou hodinu odpichu, celý proces tavby totiž trvá šest až osm hodin. Zájemci musí mít prostě trpělivost. Jsem rád, že letos přijede na tavbu také jeden expert z hutnické fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě,“ dodal Karel Michalus.

Sobotní program na Drakově poběží od 10 do 20 hodin, v neděli od 10 do 17 hodin. Zejména seniorům a také rodinám s maličkými dětmi organizátoři nabízejí dopravu mikrobusem, který bude každou celou hodinu vyjíždět z Vrbna od Sklárny Tomi, zpět vracet v půlhodiny.

Pro motoristy parkující vozidla na louce nad Drakovem se nabízí možnost svézt se za symbolické jízdné motorovým vláčkem. Ten si šikovný a organizačně zdatný tým Přátel Vrbenska přiveze z Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku.

Slavnost Lapků z Drakova podpořilo finančně město Vrbno pod Pradědem i Moravskoslezský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám