Hlavní obsah

Zlatý dabl z Masteru moderních šipkařů v podání Elišky Hlavaté a Petra Pašty

Novinky, Ondřej Vylíčil

Vesnička na hranici Královéhradeckého a Libereckého kraje Nová Ves nad Popelkou hostila v sobotu 14. září čtvrtý letošní Master v moderních šipkách.

Foto: Břetislav Uhříček

TOP Master žen: zleva Eva Košťálová (2.), Eliška Hlavatá (1.), Monika Formanová (3.)

Článek

V nejprestižnějších krajských turnajích TOP Masterech se představili téměř všichni nominovaní, tedy aktuálně nejlepších 16 mužů a 12 žen, když ze zdravotních důvodů se omluvil pouze stříbrný z poslední květnové TOPky Jiří Holík.

Mužům vévodil Petr Pašta, který navázal na svůj stejný počin z letošního ledna, kdy slavil poprvé. Své osobní maximum si vylepšil druhý Michal Ulrich, když konečně prolomil prokletí čtvrtých míst. V semifinále předvedl nevídaný obrat, kdy nakonec bronzovému Pavlu Drtilovi otočil z 0:4 na 5:4.

I mezi ženami se jedna z hráček svým počínáním vyjímala. Eliška Hlavatá startovala v TOPce teprve podruhé a už si vyházela triumf. Na stupně vítězek vedle ostřílené Evy Košťálové, která skončila druhá, vystoupala premiérově i bronzová Monika Formanová.

Vítězové TOP turnajů zaváleli i v odpoledním Masteru párů. Pašta se svým dlouholetým parťákem Josefem Spálenským kraloval mužskému osazenstvu. Hlavatá po boku tradiční sparingpartnerky Radky Strnádkové obhájila v ženské kategorii prvenství z květnového Masteru.

Také Nominační Master, který je jednou z cest do příští TOPky, nabídl interesantní podívanou. Příjmení Melicharová bylo skloňováno již mnohokrát, a to především ve spojení s křestním jménem Nicol. Ta ohromila šipkařskou veřejnost v loňském roce, kdy se nejprve v březnu nominovala do TOPky, aby ji hned vzápětí v květnu vyhrála. Tenkrát ji chyběl do oslav třináctých narozenin necelý měsíc.

Letos v říjnu ji ovšem může trumfnout její mladší sestra Nela. Ta totiž v Nové Vsi udivila vítězstvím v Nominačním Masteru žen, čímž si otevřela dveře do příští TOPky. V době startu jí bude chybět k dvanáctinám necelý měsíc. Překoná tedy svou starší sestru, když se stane nejmladším účastníkem TOP turnajů. Jestli jí sebere i titul nejmladšího vítěze to je zatím ve hvězdách. Vzhledem k umění Nely to ale není nic nereálného.

I mezi pány lze z výsledkové listiny Nominačního Masteru najít a vyzdvihnout unikátní výkony. Pátým místem si vstupenku do příští TOPky vysloužil Martin Záruba. Ten se do oficiálních soutěží zapojil 23. června 2005, kdy odehrál svůj první turnaj v Praze a od té doby odehrál jen 106 turnajů všechny v nejnižší kategorii Open. Až tuto sobotu absolvoval významnější podnik - Nominační Masteru mužů - kde v silné konkurenci zaznamenal zmiňované životní umístění.

Je na místě zmínit se i o dalších dvou startujících. Dominik Štefl stanul na stříbrné příčce Nominačního Masteru, čímž si o stupínek vylepšil osobní rekord ze září 2016. Podruhé v kariéře se na stupních vítězek objevila Romana Kordová mladší, která skončila třetí v "nomiňáku" žen.

Svůj prostor měla v Nové Vsi i mládež. Ta v dopoledních hodinách absolvovala dva turnaje: hlavní Master a doplňkový Open. Nejúspěšnějším startujícím se stal aktuálně třetí v Českém poháru žáků (republikovém žebříčku) Petr Hofman, který vyhrál Master a skončil třetí v Openu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám