Hlavní obsah

Zlatý Chlum, rozhledna na jejímž vzniku se podílel zeť Vincence Priessnitze

Novinky, Dušan Jurek

Navštivte další z rozhleden Zlatohorské vrchoviny v a poznejte místní region z ptačí perspektivy. Rozhledna Zlatý Chlum je od roku 1899 nedílnou dominantou města Jeseníku se světově proslulými Priessnitzovými lázněmi. Samotný vrchol Zlatý Chlum je vysoký 875 metrů nad mořem, rozhledna pak měří dalších 26 m.

Foto: Dušan Jurek

Pomník Vincence Priessnitze

Článek

Od samotné myšlenky k dokončení stavby uplynulo celých pět let. Již v roce 1894 přišli členové německého turistického spolku MSSGV, jehož členem byl také zeť Vincence Priessnitze, na nápad postavit na vrcholu Zlatého Chlumu rozhlednu. Projekt rozhledny ve stylu hradní věže vypracoval Eduard Zelenka, stavbu samotnou pak provedl stavitel Alois Nitzsch. A nutno podotknout, že skutečně s velkým nasazením. Zahájení výkopových prací začalo v srpnu 1898 a o rok později již rozhledna stála v celé své mohutnosti. Její slavnostní otevření připadá na 3. září 1899. Pokud se rozhodnete vystoupat k vrcholu, budete si muset vyšlápnout všech 145 schodů. Zážitek z výhledu na okolní krásy přírody vám však tuto námahu plně vynahradí.

Z vyhlídkové plošiny uvidíte nejen slavné Priessnitzovy lázně, ale otevře se vám rozhled na hřebeny Hrubého Jeseníku s vrcholem Praděd, Rychlebské hory nebo okolní  Zlatohorskou vrchovinu s vrcholem Biskupská kupa a nejstarší rozhlednou Jeseníků. Jen tak mimochodem, prvenství nejstarší rozhledny uniklo rozhledně na Zlatém Chlumu jen o vlásek, o jeden jediný rok. Kouzelný je také pohled do rovinaté krajiny sousedního Polska na jezero Otmuchovské a Nysskie.

Stejně jako na jiné vrcholy, také na Zlatý Chlum vede několik turistických tras. Ta nejlehčí je po červené značce KČT od NPR Rejvíz s Velkým a Malým mechovým jezírkem. Ze samotného města Jeseníku můžete vyrazit na vrchol hned po dvou značených trasách a udělat si tak malou okružní vycházku nad samotným městem. Obě trasy se scházejí, nebo chcete-li, se rozcházejí u rozcestníku turistických cest Jeseník nemocnice. A obě vás provedou nejen městem a okolní přírodou k rozhledně na vrcholu, ale zavedou vás k vyhlídce na Čertových kamenech (žlutá trasa KČT), památníku Vincence Priessnitze, na Křížový vrch s poutním místem kostel Sv. Anny (modrá trasa KČT).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám