Hlavní obsah

Zlatovláska ostravského Divadla loutek zahájí loutkářský festival

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 20. září 2013 v 17 hodin bude k vidění premiéra pohádky Josefa Kainara Zlatovláska v režii uměleckého šéfa Divadla loutek Ostrava Václava Klemense. Od neděle 22. září do pátku 27. září se budou na hlavní a alternativní scéně střídat představení festivalu SPECTACULO INTERESSE.

Foto: Josef Zajíc

Zlatovláska v Divadle loutek Ostrava: Z generální zkoušky 19.9.2013

Článek

Velmi známá pohádka ve verších Josefa Kainara (1917 - 1971) je v podání režiséra Václava Klemense ryze loutková. Loutky jsou v životní velkosti. Styl je formou černého divadla, ovšem bez zahalených herců. Ti jsou oblečení sice v černém, ale po jevišti se pohybují bez jakéhokoliv utajení. Některé loutky vodí dva až tři herci a mají co dělat. Zlého krále musí oživit čtyři vodiči.

Loutky navrhla spolu s kostýmy a scénou Klára Fonová. Hudbu k inscenaci napsal Darek Král.

V představení je dominantní boj za pravdu a spravedlnost, o kterou se musí proti zlu bojovat. Děti se budou místy bát, místy budou mít z loutek respekt, ale budou držet palečky, aby vše dobře dopadlo, tak jak to v pohádkách obyčejně bývá.

V incenaci hrají Eva Baláková, Božena Homolová, Lenka Pavlíčková, Ondřej Beseda, Jiří Krupica, Richard Liberda a Zdeněk Pavlíček.

V neděli 22. září od 16 hodin ožije Masarykovo náměstí v Ostravě vystoupením kejlířů, akrobatů, tanečníků a několika desítek bubeníků, po setmění pak ohňovým divadlem.

Pouliční rej tak předznamená týdenní festivalovou přehlídku loutkářské tvorby, během níž diváci uvidí v Divadle loutek Ostrava třicet inscenací pětadvaceti souborů ze třinácti zemí tří kontinentů.

Od 19 hodin se uskuteční první festivalové představení na alternativní scéně DLO. Hru na motivy polské novely Svatí ze sídliště uvede polský Teatr Ad Spectatores. Představení je určeno pro mládež od 14 let a dospělé publikum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám