Hlavní obsah

Zlatá Praha je unikátní výstava o rozvoji zaostalé metropole ve stínu Vídně

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesátá až osmdesátá léta 19. století byla pro provinční Prahu, ve všem zastíněnou Vídní, přelomová. Měnil se život Pražanů všech vrstev. Docházelo k urbanistickému i technickému rozmachu. Velkou úlohu o společenském dění přinášela média. Představuje je ve zkratce výstava Zlatá Praha.

Foto: Vratislav Konečný

J. Douba: Místodržící hrabě František Thun na pramici v Josefově při povodni v roce 1890

Článek

Na výstavě v Muzeu hlavního města Prahy jsou představeny texty a ilustrace z oblíbených obrázkových časopisů: Světozoru, Zlaté Prahy a Květů. Ty jako společenský magazín vycházejí dodnes. Zlatá Praha byla obrázkovým čtrnáctideníkem, vycházela ale jen rok a půl (1864-1865). Poté byla po dvou desetiletích obnovena a další vydání přišlo ke čtenářům v roce 1884, skončilo v roce 1923. V roce 1900 se stal Světozor jeho přílohou.

Cílem magazínu bylo nabídnout českým čtenářům podobný typ ilustrovaného časopisu, jaký byl v té době oblíbený ve vyspělejších částech Evropy.

Výstava není velká, ale je nabita jak textem, tak i obrazovým materiálem. Malíři a kreslíři zachytili mizející domy, stavbu nových, pražská zákoutí, Prahu pro nás nyní romantickou, ale pro obyvatele často nehygienickou, v běžném provozu, s obyčejnými lidmi.

Také náboženské slavnosti, jako byly Svatojánské na Karlově mostě.

Najdete tu zaniklé profese, trhovce, koňské povozy...

V expozici je i pohled do sazárny a dobové tiskárny. 

Ale Prahu sužovaly také pohromy, jakými byla velká povodeň roku 1890, kdy byl pobořen Karlův most. 

K tomu ale také společenské události, plesy, merendy, důležité události technického rázu.

Nejen o Češích

Praha ale nebyla jen česká, Němci byli ve všech důležitých úřadech na předních pozicích. Takže se psalo i o politice a poté se vedly vášnivé diskuze na všech možných úrovních. V práci, na úřadech, hospodách, kavárnách, salonech. 

Výstava, k níž je vydána výpravná publikace, bude otevřena do 31. března. 

V nepříznivém počasí rozhodně stojí za zhlédnutí, ostatně jako veškeré sbírky a výstavy v muzeu, včetně Langweilova modelu Prahy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám