Hlavní obsah

Zkušení vodáci na zvýšeném průtoku Tiché Orlice neriskovali

Novinky, Stanislava Dvořáková

Začínající víkend v pátek 26. června lákal k splutí Tiché Orlice, ale vodáci včas odhadli skrytá nebezpečí. Nikoliv dvaadvacetiletý mladík, který u plovárny v Ústí nad Orlicí skočil pod splav u koupaliště a již nevyplaval.

Foto: Petr Špatenka

Předstartovní siesta vodáků v Letohradě s představou pohodové plavby.

Článek

Vysoký stav vody v Tiché Orlici v okolí oblíbené trasy u loděnice v Cakli nedaleko Ústí nad Orlicí zlákal vodáky k vyplutí na řeku. Za start zvolili Letohrad s cílem v tábořišti v Cakli. Přes varování pomocníka půjčovny lodí Petra Špatenky, že vybraná trasa za současného stavu není nic lehkého, se rozhodli vyplout.

Jednalo se o dvě party zkušených vodáků, kteří však po nabytých zkušenostech v necelé první polovině plánované trasy splutí vzdali s tím, že víckrát do takové vody nevstoupí. Nemilou ztrátou se stalo uplavané pádlo a jedna prázdná plastová loď namotaná na kůl.

Nebezpečí číhalo po celém toku Tiché Orlice plynoucí po okraji města Ústí nad Orlicí, kde nyní řeka místy dosahuje hloubky třech až čtyřech metrů. Navíc ohrožením jsou i různé naplaveniny a zejména zatopené splavy. U Panského mlýna leží přes celou šířku řeky pod vodou půlmetrová kláda vyvráceného stromu.

Této skutečnosti nedbal dvaadvacetiletý mladík. V nebezpečném místě splavu, i za nízkého stavu vody u koupaliště v Ústí nad Orlicí, předvedl z neznámého důvodu zbytečné hrdinství skokem do prudkého proudu řeky, ze kterého nevyplaval.

Bez úspěchu jsou zatím i záchranné práce ústeckých profesionálních i dobrovolných hasičů. Dle sobotního odpoledního sdělení mluvčí orlickoústecké policie Lenky Vilímkové ani s asistencí hasičských potápěčů Královéhradeckého kraje, kteří pomocí ukotvení prohledávají v bezpečné vzdálenosti silného proudu koryto řeky pod jezem, se mladíka stále nedařilo nalézt.

Reklama

Výběr článků

Načítám