Hlavní obsah

Zkušebnu Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě navštíví astronauti

Novinky, Josef Zajíc

Rozhovory s astronauty - výprava do kosmu upracovaných žen a jejich au pair - je dílo jedné z nejvýraznějších současných německých dramatiček Felicie Zeller, která si ve své hře bere na mušku fenomén au pair. Dívky ze zemí Ukulele, Restsko nebo Šloheňsko odjíždějí splnit si své sny do Všeněcka.

Foto: Radova Šťastný,NDM.

Divadlo Antonína Dvořáka. Ostrava. Rozhovor s astronauty: Lucie Končoková,Izabela Firlová,Aneta Kernová.

Článek

„Ve Všeněcku je spousta žen, které potřebují pomoci se vším tím, co západní ženy už dávno nedělají, nebo nestíhají dělat. Mají totiž kariéru, píší články do časopisů, produkují seriály o rodině, sportují, zajímají se o zdravou stravu, dodělávají si doktorát, navštěvují různé kurzy a také mají děti. Mají děti, se kterými potřebují pomoci, protože jak to má člověk všechno stihnout?” řekla k inscenaci dramaturgyně Dagmar Radová.

Dívky mají hlídat potomky všeněckých žen vytížených prací a jinými povinnostmi. Ale všeněcká realita je poněkud jiná, než si představovaly. Na místo členů rodiny se z nich stávají novodobé služky "holky pro všechno", které musí zvládnout nejen rozmazlené děti, jejich hysterické matky, ale i otce, kteří se prakticky ze svého kosmu nevracejí domů...

Současná a cenami ověnčená německá autorka Felicia Zeller napsala velmi vtipný, ironický text o západních matkách a jejich au pair z Východu.

„Každodenní situace, které se točí kolem péče o děti, se prolínají se zásadními otázkami po tom, jak moc dokážeme řídit svůj život, jakým alibismem a bohorovností sami sebe živíme a jak moc padáme do nástrah nepředvídatelného vesmíru životního chaosu, kde se kdokoliv a cokoliv může vznést. Vše je zabaleno do neméně humorného a lehce stylizovaného jazyka," dodala Radová.

Režie: Ondřej Elbel. Scéna: Jan Štěpánek. Hudba: Tomáš Vtípil. Hrají: Tereza Richtrová, Lucie Končoková, Izabela Firlová, Aneta Kernová, Alexandra Gasnárková a Petr Houska.

Premiéra Rozhovorů s astronauty je na programu 23. ledna od 19.00 hodin ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám