Hlavní obsah

Živý betlém zastoupil letní krásu parku u zámku Žampach

Novinky, Stanislava Dvořáková

Co za dávných dob se přihodilo, se návštěvníci zámeckého parku Žampach dověděli z vyprávění od zástupce Domova pro osoby se zdravotním postižením. Coby poutník z prastarých časů uvedl Živý betlém.

Foto: Stanislava Dvořáková

Živý betlém ztvárněný klienty Domova pod hradem Žampach pro osoby se zdravotním postižením.

Článek

Zámek Žampach se nachází uprostřed krásného parku upraveného na arboretum. O úpravu parku se starají klienti ústavu sociálních služeb, kteří v zámku žijí a udržují tak spojení s okolním světem. Letní krása rostlin v zimě skrytá pod bílou přikrývkou je nahrazena velkým malovaným betlémem, který je celodenně přístupný veřejnosti. Ten pak v mysli místních obyvatel i dalších návštěvníků vyvolává mystickou vzpomínku na dávné doby, která ožívá v prosinci za účasti klientů ústavu zobrazováním Živého betléma.

I letos 5. prosince přišel zástupce ústavu převlečený za poutníka, aby početnému obecenstvu všeho věku s doprovodem ztvárněných skutečných postav této doby převyprávěl příběh Svaté rodiny. Z temného pozadí parku se postupně začaly vynořovat jednotlivé biblické postavy, aby dokreslily mluvené slovo.

Jako kdysi před mnoha lety po strastiplné pouti přichází Petr s Marií jedoucí na oslíku a nachází konečně teplý chlév s jesličkami, kam je položen narozený Ježíšek. Uprostřed noci přichází do tmy ten, který je světlem světa. V tom momentě se nad Betlémem rozzáří jasná hvězda, která po celé zemi od východu na západ zvěstuje všem narození syna božího. V okolí Betléma tuto radostnou zprávu anděl jako prvním zvěstuje pastýřům.

Až hvězda jediná noční poutí povede nás... I přicházejí poutníci z blízka i z dalekých zemí, aby se Ježíškovi poklonili a předali mu svoje dary. Řemeslníci rozmístění v prostoru kolem vytvořených jesliček - kovář, pekařka, truhlář, zahradník - přinášejí svoje výrobky. Z Východu přijíždějí tři mágové, orientální mudrci a astrologové Kašpar, Melichar a Baltazar, kteří objevili neznámou hvězdu a šli za jejím světlem. Vedeni touto hvězdou přišli do Jeruzaléma, aby se poklonili židovskému králi a předali mu cenné dary - zlato, kadidlo a myrhu jako symboly vztahující se ke království, božství a lidství. Pro všechny se stal tento den okamžikem radosti, štěstí a lásky.

Když průvod osob převlečených do historických kostýmů je ukončen, přicházejí početné davy přihlížejícího obecenstva, aby si z blízka prohlédli dějiště a postavy vyprávěného příběhu. Slavnostní obřad zároveň umocnila skupina hudebníků vánočními melodiemi. Do atmosféry vyvolané příběhem se vloudila představa, jakoby tento den mělo být zvěstováno celému světu:

Až hvězdy rozprostřou své světlo oblohou, s kometou poselství začneme psát. Je dáno osudem vstoupit na Svatou zem a věčným plamenem svá srdce hřát.

Teprve po skončení představení si návštěvníci uvědomují prokřehlost svých údů. Pořadatelé však mysleli i na věci pozemské a připravili chutné a hlavně teplé občerstvení. A ti, kteří se nechtějí rozloučit s navozenou atmosférou vánočních svátků, mohou i v dalších dnech navštívit v horní části parku velký malovaný betlém.

Reklama

Výběr článků

Načítám