Hlavní obsah

Žitavské hory již počtyřicáté zvou na velký turistický sraz

Novinky, Milan Turek

O nastávajícím, posledním dubnovém víkendu se otevře mezinárodní prostor pro vandrování velkým turistickým srazem v Lužických a Žitavských horách. Zúčastní se ho Klub českých turistů, polských turistů a spolek Zittauergebirgslauf-Wander. Zahájení je v neděli 28. startem turistů i běžců v dopoledních hodinách.

Foto: Milan Turek

Plaketa zobrazuje prostor Trojzemí, kde se všude koná Žitavský běh a putování

Článek

„Je to kousek od Liberce, naprosto nepoznaná oblast turistiky, nádherný kraj, jezdím tam od revoluce na jejich jarní běh a pochod Žitavskými horami. Bývá tam příjemná a přátelská atmosféra,“ říká Petr Lajtkep. 

Atlet Slovanu Liberec absolvoval celou řadu závodů v sousedním Německu. Žitavské hory mu učarovaly a na tratích sedmnáct a sedm kilometrů má během patnácti let trofeje, které ho řadí mezi nejúspěšnější běžce ve čtyřicetileté historii závodu. Pět prvních a osm druhých míst činí z něj nebezpečného protivníka německých atletů.

Počátky Pochodu a běhu v Žitavských horách spadají do roku 1974, kdy němečtí turisté připravili dvě trasy a hned prvého ročníku se zúčastnilo čtyři a půl tisíce lidí. Heslem bylo „Každý jde, jak chce a jak může“ a začínalo se v centru. Od roku 1989 se začalo chodit až ze sportovního centra v Olbesdorfu. ZGLW – Zittauier Gebirgslauf und Wandertreff se stal v celém pohraničí, ale i v okolních zemích nejpopulárnějším turistickým svátkem. V poslední době velkolepou turistickou akci spojili do mezinárodního prostoru polských a českých Jizerských hor a tak vzniklo třídenní putování.  

Na německém území je v sobotu pořádáno odpoledne rodin, letos to bude i s cirkusem Aplaudino dvou kilometrovou pohádkovou cestou. Na inlajnkách je připravena projížďka v bezprostřední blízkosti Olbersdorfu, stejně jako pro cyklisty, všichni účastníci musí mít předepsané ochranné pomůcky včetně přilby. Trasy jsou připravené i pro vozíčkáře.

Před několika léty, když se účastnili poprvé, připravil pro handicapované liberecký vozíčkář Jiří Jiroutek mapu Žitavských hor pro vozíčkáře. Trasy sedmnácti kilometrová a osmi kilometrová vedou nejkrásnějšími partiemi v centru Žitavských hor, v okolí vyhlídek, přes malebné horské vesničky a slujemi mezi bizarními skalními útvary nejmenších německých hor. Startovní čísla jsou zároveň losy a v tombole bude horské kolo. Vítězové studentského a firemního týmu obdrží zvláštní cenu ve formě kovové plastiky, kterou navrhl a zhotovil liberecký umělecký kovář Martin Dräger.

Běh a pochod Žitavskými horami je obrovským turistickým srazem, na který přijíždějí sportovci z různých míst Německa, ale i zemí Evropy, především Češi a Poláci. Koná se vždy poslední neděli v dubnu, letos již 40. ročník připadá na 27. a 28. dubna.  Zahájení je pro rodiny v sobotu odpoledne a hlavní putování a běhání se koná v neděli od osmi hodin. Do Žitavských hor je časté vlakové spojení a tak vydat se na výlet do čarokrásného kouta, který po staletí patřil k české koruně, dnes našich sousedů nemusí být dobrodružstvím jen době konání závodu, ale v kterékoliv roční době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám