Hlavní obsah

Žitava odkrývá české poklady

Novinky, Milan Turek

Poslední květnovou sobotu představí německá Žitava umělecká díla, která zde zanechali Češi od 13. do 17. století. Výstava Ve jménu koruny, soli a kalicha v Městském žitavském muzeu dokumentuje staletí spojitosti Lužice a Prahy a potrvá do konce října.

Foto: Milan Turek

Žitava za Přemyslovců byla malou osadou se dvěma kostely

Článek

Na počátku 13. století je na území Žitavy zaznamenáno působení českých knížat Smila a Častolova, posléze již existuje celá řada svědectví o vlivu Čechů na osudy města. Z rukou českých umělců zde vznikají nebo sem putují mnohé předměty a není to jen doba Přemyslovců, ale i v pozdějších staletích zůstává v Žitavě mnoho českých uměleckých děl.

Obzvláště v době husitských válek se v Čechách vytváří mezi duchovními obavy o životy a majetek, proto vyhledávají v Žitavě a na Oybínu bezpečné útočiště. V roce 1420 sem ukládají korunovační klenoty, poklad pražského metropolitního chrámu.

V bednách ukrývají na Oybínu a v kostele sv. Jana hlavu sv. Lukáše, část hlavy sv. Marka, ostatky sv. Lazara, 11000 panen a další předměty. Po bitvě u Lipan se stává úkryt bezpředmětným a vše se vrací do Prahy. Za vlády Jiříka z Poděbrad v Žitavě vzniká unikátní postní plátno o jehož původu nejsou jednoznačné názory.

Žitavské muzeum chce výstavou ukázat spojitost lužického města s Prahou a o její náplni informuje ředitel muzea Marius Winzeler: "Tři předměty vyjadřují ekonomické, sociální a kulturní vzájemné působení v společném státoprávním, sociálním i kulturním prostoru zemí Čechů a Lužice. Hlavní téma je zaměřeno na obchod, umění a ideje, v prostoru mezi Prahou a Žitavou. Obchodní spojení je prezentováno historickými mapami z 16. a 19. století. Vrcholnými body výstavy jsou díla 14. a 15. st. z Prahy a která vznikla v klášterech Marienstern a Marienthal nebo byla pražskými kanovníky zachráněna a přivezena do Žitavy. Jde o významné žitavské misály, díla českých mistrů a další předměty."

Městské muzeum se nachází nedaleko radnice v sousedství františkánského kostela a kostela sv. Kříže s postním plátnem, nedaleko je také kostel sv. Jana. Velké parkoviště je u Solného domu. Příjezd autem i vlakem z Hrádku nad Nisou přes polské území.

Více na www.zittau.de

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám