Hlavní obsah

Žirafy síťované chovají v brněnské zoologické zahradě již třicet let

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské zoologické zahradě začal chov žiraf síťovaných v roce 1987, kdy přišla březí Valika. Během následujících let pak mnoho zvířat přišlo i odešlo, narodilo se i zemřelo. Například od roku 2009 do současnosti se v Brně narodilo celkem 9 mláďat.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Dnes to ale vypadá, že takový trend již nebude pokračovat. Tento druh totiž není v evropských zoologických zahradách nijak vzácný, není proto důvod počet jedinců zvyšovat.

Žirafy jsou ze všech savců nejvyšší. Dosahují výšky v kohoutku 270 až 370 centimetrů, celkově 400 až 580 centimetrů. Hmotnost se pohybuje od 600 do 1900 kilogramů. Obývají Etiopii, Somálsko a severní Keňu. V přírodě tvoří stáda o 5 až 40 členech a dožívají se 20 až 25 let, v lidské péči až 33 let. Živí se listy, výhonky a mladými větvemi. Každé zvíře denně spořádá desítky kilogramů potravy.

Mládě se rodí po březosti dlouhé 14 až 16 měsíců obvykle jediné. Dosahuje hmotnosti 47 až 70 kilogramů. Porod probíhá pádem novorozence z výšky kolem 2 metrů na zem. Dospělými se jedinci stávají ve 3,5 až 4,5 letech. Žirafy jsou jako velbloudi mimochodníci, takže při chůzi nebo běhu jdou dopředu vždy současně obě nohy na téže straně.

Současné brněnské stádo má poněkud zvláštní složení. Chovný samec M´Toto, chovateli nazývaný Toník, vloni pošel. Jediným samcem tak zůstal jeho potomek Timon, která má však teprve 2,5 roku. Klasické chovné samice jsou celkem 3: Janette (16 let), Tosha (11) a Tabita (7). Stádo doplňují mladé samice Zarafa (2) a Tanisha (1). Samice Naomi, která se v Brně narodila v roce 2014 a těšila se velké pozornosti návštěvníků, se momentálně stěhuje do Nizozemí.

Tak jako ve všech ostatních zoo, i v Brně se chov žiraf uskutečňuje v souladu s EET (Evropský záchovný program). Zvířata se nemohou mezi zahradami volně pohybovat. O sestavování stád rozhoduje koordinátor a příslušná komise. V současné době je snahou přísného managementu chov spíše zpomalovat, aby se předešlo problémům s umísťováním přebytečných jedinců. Často se tak děje vytvářením stád bez chovných samců, tak jako je to v současné době i v Brně. Co bude s mladým Timonem, až dospěje, bude opět na rozhodnutí koordinátora a Zoo Brno to neovlivní.

Návštěvníci zoo se však nemusejí problémy s chovem žiraf trápit a mohou si užít výlet do brněnské Afriky. Tu najdou v nejvyšší části Mniší hory v africké vesnici Samburu, kde mohou usednout v občerstvovací stanici a nerušeně odtud pozorovat život zvířat. Rozlehlý výběh, v němž se žirafy evidentně cítí jako doma, budou mít jako na dlani.

Po chvíli zjistí, že žirafy jsou sympatická zvířata se smyslem pro kolektiv, opravdu vykračují oběma pravýma nohama najednou a dokáží tak i běhat, z potravy dávají přednost čerstvému listí a nad senem ohrnují nos a když něco chtějí ze země, musejí se pořádně rozkročit. Žirafy síťované sice nejsou nijak mimořádně vzácné, ale určitě jsou jedinečné a navštívit jejich brněnskou expozici stojí za to.

Reklama

Výběr článků

Načítám