Hlavní obsah

Zimní program města Ostravy je připraven ke spuštění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava je připraveno spustit tzv. Zimní program. Zahájen bude ve chvíli, kdy noční teploty klesnou pod nulu a při naplněnosti kapacit nocleháren.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.11.2018 Zimní program města Ostravy je připraven ke spuštění. Lidé žijící bez domova.

Článek

Z ostravského rozpočtu město vynaložilo v roce 2017 na Zimní program 250 000 korun. Na rok 2018 byla částka navýšena na 300 000 korun. Počet lidí bez domova, kterým je program určen, je v Ostravě odhadován zhruba na 900 lidí. Polovina se zdržuje v zařízeních, která poskytují sociální služby, a druhá polovina pobývá na ulici.

„Společně s organizacemi, které poskytují sociální služby lidem bez domova, navyšujeme ubytovací kapacity, aby pokryly aktuální potřeby klientů. Zvyšuje se také počet sociálních pracovníků, kteří lidi bez domova navštěvují v místech, kde přežívají i mrazivé období. Přímo na místě jim poskytují poradenství a odkazují je na organizace, kde mohou získat teplé jídlo, nápoje, deky nebo kde jsou volné kapacity k přenocování,” informoval náměstek primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák.

V Ostravě je v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech (164 pro muže a 249 pro ženy, resp, ženy s dětmi). Jejich kapacita je převážně naplněna.  Lidé bez domova mohou dále využívat noclehárny s kapacitou 120 míst, nízkoprahová denní centra s kapacitou 125 míst a domov se zvláštním režimem Domov přístav s kapacitou 85 míst. Dalším zařízením zajišťujícím pomoc lidem bez domova se specifickými potřebami je domov se zvláštním režimem Domov Přístav II., který má kapacitu 29 míst.

„Město Ostrava v souvislosti s problematikou bezdomovectví dlouhodobě podporuje nestátní neziskové organizace a má vytvořenou komplexní síť sociálních služeb. V roce 2018 byly uvedené sociální služby - azylové domy, noclehárny, domovy se zvláštním režimem a nízkoprahová centra - podpořeny z rozpočtu města v celkové výši 17,7 milionu korun. Pro rok 2019 se znovu počítá s obdobnou částkou,” doplnila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy. 

Mezi poskytovatele sociálních služeb, kteří se v Ostravě věnují problematice bezdomovectví, patří Armáda spásy v ČR, Charita Ostrava, Diakonie ČCE, Centrum sociálních služeb Ostrava, Centrum sociálních služeb Poruba, Nová Šance, nebo služby Dobrého pastýře. Zimnímu programu se věnují první dva uvedení poskytovatelé. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám