Hlavní obsah

Zimní měsíce na zámku Hluboká umí vytvořit vysloveně pohádkovou náladu

Novinky, Kateřina Konečná

Milovníci památek již odpočítávají dny, kdy se otevřou brány hradů a zámků a zahájí tak novou sezónu. Pro ty nedočkavé tu ale jsou památky, které přešly na celoroční provoz. Jedním z nich je zámek Hluboká nad Vltavou, který nabízí od listopadu do března speciální zimní prohlídkovou trasu.

Foto: Kateřina Konečná

Zámek Hluboká nad Vltavou

Článek

Historie zámku se začala psát ve 13. století, kdy čeští králové založili na místě dnešního zámku strážní hrad. Vystřídalo se tu několik šlechtických rodů. Roku 1661 získali Hlubokou Schwarzenbergové, kteří zde žili až do roku 1939. Za jejich vlastnictví prošel zámek několika stavebními úpravami. Svůj dnešní vzhled získal během přestavby v letech 1840 – 1871. Tehdejší majitelé se inspirovali Anglií, především zámkem Windsor, a Hlubokou upravili ve stylu anglické novogotiky.

Interiéry hlavní prohlídkové trasy jsou víc než honosné. Oproti nim je zimní prohlídková trasa komornější, ale neméně pěkná. Uvidíte především soukromé pokoje posledních generací Schwarzenbergů, proto nechybí ani moderní prvky bydlení 20. století. Záliba v lovu je zde zcela nepopiratelná. Téměř v každé místnosti narazíte na loveckou tematiku, ať už v podobě trofejí, zbraní či grafických listů. Dokonce nechybí honosná lovecká jídelna. Každý potom jistě ocení, že zimní trasa je temperovaná, tudíž se během prohlídky i trochu ohřejete

K návštěvě zimní trasy už máte pouze pár dnů. Na zámku už se ale připravují na hlavní sezónu, kterou letos zahájí již 26. března. Čeká tu na vás i pár novinek. Několik místností (konkrétně ranní salon, čítárna a oblékárna) je nově doplněno restaurovaným mobiliářem z 30. let 20. století.

Nikdo jistě nepochybuje o tom, že zámek Hluboká nad Vltavou má doslova pohádkovou atmosféru. Ne jedna pohádka se tu také natáčela. Všem se pravděpodobně vybaví Pyšná princezna, Hluboká se ale zalíbila například i filmařům Jezerní královny. K vychutnání její atmosféry jsou zimní měsíce nejideálnější. Vyhnete se davům turistů, a pokud máte štěstí, tak pod sněhovou přikrývkou je ještě kouzelnější (pokud je to vůbec možné). Co byste si ale rozhodně neměli nechat ujít, je večerní osvětlení, díky kterému veškeré architektonické prvky vyniknou ještě lépe.

Výlet si můžete zpestřit návštěvou nedaleké ZOO Ohrada. Je to menší zoo s rodinnou atmosférou. Těšte se, že zvířata jsou v tomto období daleko aktivnější, než v letních horkých dnech, a navíc je odtud krásný výhled na zámek. Otevřeno mají každý den od 8.30 do 16 hodin, od dubna se otevírací doba prodlužuje o hodinu.  Na zámku je potom otevřeno mimo pondělí od 10 do 16 hodin. V dubnu od 9 do 16.30 hodin. Otevřeno bude i na Velikonoční pondělí, zavírací den se přesune na úterý 2. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám