Hlavní obsah

Zima, nezima, děti s rodiči běžely svorně pro sv. Anežku

Novinky, Petr Pokorný

Ani nevlídné a chladné počasí neodradilo v sobotu 5. října více než sedm desítek dětí a dospělých vydat se na trasu 3. ročníku Rodinného běhu pro dobrou věc v Týně nad Vltavou. Partnerem akce na podporu zdejšího Domova sv. Anežky byla Skupina ČEZ v rámci programu Oranžového roku v okolí JE Temelín.

Foto: Petr Pokorný

Běh pro dobrou věc v Týně nad Vltavou - Čihovicích.

Článek

Organizátorem běhu byl vltavotýnský spolek POMOC a město Týn nad Vltavou. „Počasí nás dost vyděsilo. Ještě ráno jsme měli vážné obavy z toho, zda vůbec někdo přijde. Účast běžců nás ovšem všechny mile překvapila a tohoto zájmu si nesmírně vážíme. Všem děkujeme za finanční i morální podporu naší činnosti,“ uvedla zástupkyně ředitele Domova sv. Anežky Lenka Pechočová.

Pořadatelé vyměřili běžcům dvě tratě. Na start tříkilometrové trasy se jich postavilo celkem 42, na start pětikilometrové 30. Celkový výtěžek z dobrovolného startovného dosáhl bez tří stovek rovných deseti tisíc korun. Tyto prostředky budou požity na zajištění provozu domova, který disponuje mimo jiné denním stacionářem, chráněnými dílnami a řadou dalších služeb pro handicapované.

„Působíme ve třech objektech v Týně nad Vltavou. Výrobky vznikají jednak v Domově sv. Anežky v Čihovicích, kde je od roku 1999 i naše sídlo, a ve středisku U sv. Kateřiny v ulici Ke Hradu a v našem obchůdku U sv. Anežky na Náměstí Míru,“ poznamenal ředitel Domova sv. Anežky Jan Dudlíček.

Spolek POMOC Týn nad Vltavou, který zastřešuje Domov sv. Anežky, byl založen v roce 1996. Loni zaměstnával 66 osob, z nichž 40 tvořili lidé se zdravotním postižením či jinak sociálně znevýhodnění. Zaměstnanci s handicapem tak v POMOCi zaujímali více než 75 procent úvazků. Celkem ve všech střediscích spolku, včetně Domova sv. Anežky, Dílen sv. Jiljí a Domovů KLAS, pracovalo 145 lidí, z toho 97, tedy cirka 67 procent s handicapem.

Financování činnosti POMOCi je vícezdrojové. Podílejí se na něm státní příspěvky a dotace, krajské dotace a příspěvky města, dary od sponzorů i drobných dárců. „Vítána je samozřejmě každá pomoc. Například Skupina ČEZ je i díky temelínské elektrárně naším dlouhodobým partnerem ať už prostřednictvím Nadace ČEZ, tak i formou podpory z projektů Oranžové kolo a Oranžový rok,“ doplnil Dudlíček.

POMOC působí v současné době převážně na Vltavotýnsku, a to zejména v oblasti Čihovic, Chrášťan, Temelína, Třeboně a Týna nad Vltavou. „Do budoucna plánujeme rozšíření činnosti do Bechyně, Lomnice nad Lužnicí a Albrechtic. Naším cílem je nabízet dostupné lokální sociální služby, ubytování a zaměstnání ve venkovských oblastech jižních Čech,“ konstatoval ředitel.

Domov sv. Anežky v Týně nad Vltavou-Čihovicích zaměřuje svoji činnost k lidem od 16 do 65 let, kteří mají sníženou soběstačnost v důsledku zdravotního postižení, požádají o poskytování sociální služby a jsou motivováni k jejímu využití. Jde především o osoby s lehkým a středně těžkým mentálním postižením, s tělesným, smyslovým nebo kombinovaným postižením, s duševním onemocněním v remisi a uchazeče o zaměstnání se zdravotním postižením.

Chráněné dílny nabízí pracovní uplatnění lidem v truhlárně, keramické dílně, tkalcovně a při zpracování ovčí vlny. Realizují také zahradnické a sadařské práce, úklidové či technické služby a potisk propagačních předmětů.

Reklama

Výběr článků

Načítám