Hlavní obsah

Žilina své návštěvníky příjemně překvapuje úpravou i novou výstavbou

Novinky, Karel Kavička

Při své cestě na Slovensko se určitě zastavte v Žilině. Možná vás podobně jako mě překvapí svou úpravou i novou výstavbou.

Foto: Karel Kavička

Žilina, Aupark a Mirage

Článek

Při víkendovém pobytu v lázních Rajecké Teplice na Slovensku mne zaujal v místním tisku článek o otevření nového obchodního centra Mirage v Žilině. I když jsem původně neměl v plánu prohlídku města, zařadil jsem ji do programu svého pobytu. V centru žilinského kraje jsem nebyl již několik let. Toto čtvrté největší město na Slovensku (85 000 obyvatel), mne svou úpravou a novou výstavbou překvapilo.

Původně jsem bral jako velkou nadsázku výrok investora nového obchodního centra v historickém středu města, místního rodáka George Trabelssieho, že Žilina sice nemůže dostihnout Bratislavu v tom, že by se stala hlavním městem, ale může se stát slovenským New Yorkem. Že nejde jen o prázdné plácání, se může každý návštěvník města přesvědčit sám.

Po zaparkování v podzemním parkovišti pod nedávno otevřeným shoping centrem AUPARK v samotném centru (parkování zdarma) a jeho prohlídce jsem zamířil do historického centra ke katedrále Nejsvětější Trojice, kde v sousedství Hlinkova náměstí bylo během 18 měsíců postaveno toto město ve městě.

Byl jsem překvapen jak krásně zapadá do historické zástavby a jeho travertinová fasáda nijak neruší genia loci tohoto místa. Při vstupu jsem si ihned připomněl své zážitky z návštěv nejmodernějších nákupních center v Praze, Chicagu či New Yorku.

Krásně řešená hala s ochozy, výtahy, vodotrysky, vodopády, květinami, obklopená třemi podzemními a čtyřmi nadzemními etážemi plnými luxusních obchodů známých i méně známých světových značek, dětská centra, kavárny, restaurace, čtyři multikina, minigolf, bowling, vyhlídkové terasy s pohledy na město i jeho překrásné okolí.

Takže pojedete-li na Slovensko, doporučuji zastavit se právě v Žilině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám