Hlavní obsah

Zikmund Lucemburský, člověk, král a císař, ožije na přednášce v Ostravě

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě uvede ve středu 14. března od 16.30 populárně naučnou přednášku Marka Zágory o Zikmundu Lucemburském.

Foto: Z archivu Marka Zágory

Zikmund Lucemburský

Článek

Římský císař, uherský a český král Zikmund Lucemburský (1368-1437), syn římského císaře a českého krále Karla IV. se řadí mezi nejvýraznější a nejvýznamnější osobnosti pozdního středověku. Byl skutečným politickým dědicem svého otce, ale doposud stále zůstává v jeho stínu.

Teprve v posledních letech se pohled na jeho osobnost i vládu začíná měnit a vynořuje se před námi obraz velice schopného panovníka a diplomata, jenž v mnoha ohledech navázal na svého otce. Pochopil například význam uměleckého díla jako prostředku panovnické reprezentace a zároveň prezentace královské, respektive císařské moci, což se projevilo jeho častým zobrazováním.

Přednáška k šestistému padesátému výročí Zikmundova narození jej přiblíží nejen jako vladaře, ale také jako člověka z masa a kostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám