Hlavní obsah

Zieleniec na polské straně Orlických hor láká stále více českých lyžařů

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Není bílo jako bílo. Zatímco v údolí Orlického Záhoří kvetou koberce sněženek a bledulí, na hřebeni Orlických hor leží sníh. Z pomy u Masarykovy chaty na Šerlichu seskakují lyžaři, aby se vydali na další sjezd do polského horského střediska Zieleniec.

Foto: Vratislav Konečný

Lanovka vás dopraví až na státní hranici

Článek

Poláci nemají tolik možností na lyžování jako my, proto si svých pár středisek dobře opečovávají. Když mohou, tak ale jedou na naši stranu, svahy jsou kvalitnější.

Pro naše sousedy znamená  Zieleniec tolik, co u nás třeba Špindlerův Mlýn, na celkem malém území dokázali „nasekat“ řadu sjezdovek (27) a postavit i lanovky (5)  a vleky. Nastoupit se na ně dá buď přímo ve středisku, nebo můžete sjet a dole si zakoupit skipas, jsou samozřejmě cenově odlišené.

Pokud byste se chtěli do Zieleniece dostat, jedna cesta vede přes Náchod, poté přes lázně Chudoba (Kudowa Zdrój) směr Kladsko, ukazatel na Zieleniec uvidíte na vrcholu průsmyku. Další cesta vede přes Šerlich a přechod v Orlickém Záhoří.

Dá se jet i bez lyží, koruny neberou

Když Poláci začali vleky stavět, zvedla se vlna odporu, že se poničí příroda, nakonec stojí horní stanice lanovky téměř na čáře. Některé lanovky jsou sedačkové, až šestimístné, u Šerlichu nejblíže pak kombinované s kabinkami. Do těch se dá po domluvě s obsluhou nastoupit i bez lyží, jízdu zaplatíte u kasy ve středisku. Podle místních z chaty na Šerlichu šlo zakoupit jízdenky na vrcholovce, nyní pouze v údolní stanici.

Neberou české peníze, ač to údajně do nedávna praktikovali, nyní pouze zloté, nebo lze platit kartou ve snad výhodnějším kursu. Čechů je tu dost, Orlické hory již mnoho příležitostí k lyžování nenabízejí. Jezdí se v Deštném, Říčkách, na menších vlecích i v Záhoří, Zdobnici, Olešnici…

Lyžují až 150 dnů v roce

Lyžařská sezóna v Zieleńci trvá až 150 dnů v roce. Obvykle začíná na začátku prosince a končí někdy i v polovině dubna.

Zieleniec Ski Arena nabízí 27 vleků a lanovek, mezi nimi rovněž 5 moderních sedačkových lanovek, a 22 kilometrů dokonale připravených sjezdovek. Většina sjezdovek je osvětlena a díky tomu je lyžaři mohou využívat do pozdních večerních hodin.

Osobám, které na lyžích nebo na snowboardu provozují freestyle, Zieleniec nabízí snowpark a u-rampu (halfpipe). Na všechny vleky a lanovky platí ve středisku jedna společná permanentka, kterou je možné zakoupit rovněž v e-shopu.

Dá se dobře najíst i za slušný peníz

Co mě mile překvapilo, jsou ceny jídel na Masarykově chatě, polévku za 25 korun asi těžko kde dáte, zrovna jako hotová jídla v rozmezí 70 až 110 Kč. Takže je vidět, že to také jde, a to je chata už v tisíci metrech. I tak prý, podle servírky, někteří permanentní kverulanti nadávají na vysoké ceny.

Hřebenovka je pro běžkaře stále v dobrém stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám