Hlavní obsah

Židovské památky se v Prostějově otevřou dokořán již tuto neděli

Novinky, Jana Zaorálková

V neděli 14. dubna pokračuje v Prostějově akce Brány památek dokořán, tentokrát na téma Prostějov židovský.

Foto: Jana Zaorálková

Židovský hřbitov za Brněnskou ulicí v Prostějově.

Článek

Město Prostějov je členským městem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a letos se tak poprvé připojil k Mezinárodnímu dni památek a sídel, kdy se v rámci tohoto projektu celý duben otvírají památky v jednotlivých městech, pořádají přednášky, výstavy atd.

Akci v Prostějově odstartovala 6. dubna prohlídka moderní architektury ve městě a návštěvníci si tak mohli prohlédnout např. Národní dům, zámek na Pernštýnském náměstí nebo prostějovskou radnici.

V neděli 14. dubna akce pokračuje, tentokrát na téma Prostějov židovský. Začne se v 11.30 hodin, kdy se otevře bývalá synagoga - dnešní Husův sbor v Demelově ulici. Následovat bude komentovaná prohlídka o její historii doplněná historickými fotografiemi zmizelého židovského ghetta.

Na odpoledne je naplánovaná komentovaná prohlídka starého židovského hřbitova na Studentské ulici, který byl v roce 2016 prohlášen kulturní památkou - dodnes tu leží v zemi ostatky bezmála dvou tisíc židovských obyvatel Prostějova. Pokračovat se pak bude prohlídkou i nového židovského hřbitova za Brněnskou ulicí, který navazuje na křesťanský hřbitov a svému účelu slouží od roku 1908.

Akce Brány památek dokořán vyvrcholí 27. dubna, pod názvem Prostějov duchovní, kdy se v Prostějově otevřou brány kostelů. Návštěvníci se mohou těšit i na varhanní koncert.

Reklama

Výběr článků

Načítám