Hlavní obsah

Židlochovice se budou rozrůstat dál. Ale ne živelně

Novinky, Jiří Smutný

Na někdejších kalových polích bývalého cukrovaru, v místě zvaném Líchy, se uvažovalo o výstavbě nových rodinných domů. Investoři si však vše znovu propočítali a došli k závěru, že bude nejlepší od svého záměru odstoupit.

Foto: Jiří Smutný

Cesta od Komenského na Starý hřbitov

Článek

Pouze přeložení vysokého napětí, vybudování nové kanalizace a komunikace by je přišlo nejméně na třicet miliónů korun. K tomu je třeba přípočítat náklady na výkup pozemků a další položky.

Starosta Židlochovic Ing. Jan Vitula na otázku, je-li to velká škoda pro město, odpověděl: „Když pominu okamžitý výnos z prodeje pozemků, které město v tomto území vlastní, tak mohu říci, že toho v podstatě ani tolik nelituji.“

Město není mimo vývoj moderních stavebních postupů. Uvažuje o možnosti někdy v budoucnosti postavit nízkoenergetickou čtvrť. Domy by měly například zásobníky na dešťovou vodu nebo by byly vybaveny chytrými kontejnery. Rovněž by elektřina nebyla vedena kabely na sloupech, ale pod zemí.

Je ale třeba nezapomenout na to, že jednou z důležitých strategií města, která je promítnuta i v územním plánu, je příliš nepodporovat další živelnou zástavbu území. „My se například snažíme motivovat občany při rekonstrukcích jejich nemovitostí dotačním programem, kterým podporujeme vzhled fasád ve městě,“ informoval Vitula.

„Musíme mít na paměti, že naše město narostlo za posledních dvacet let v počtu obyvatel takřka o dvacet procent. Domnívám se, že se jedná o číslo na hranici únosnosti,“ říká starosta Žídlochovic. V každém případě by měl být v souladu růst obyvatel a růst služeb, lékařské péče a podobně. A to asi nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám