Hlavní obsah

Ženy mají novou šanci na miminko díky zmrazenému vajíčku

Novinky, Blanka Kovandová

Pro pacientky, které čeká onkologická léčba nebo pro ženy, které odsouvají mateřství na později, nyní existuje větší šance na vlastního potomka. Odborníci na reprodukční medicínu již umí něco, co se dlouhá léta nedařilo - zamrazit jejich vajíčka na horší časy.

Foto: Archív KRM

Mikromanipulátor

Článek

Metoda zamrazení v tekutém dusíku se běžně používá u spermií nebo u embryí. Je zcela běžné, že když mladého muže čeká onkologická léčba, pošle jej lékař na odběr spermií, aby v budoucnu mohl mít vlastní děti. Ženy tuto možnost doposud neměly.

„Vajíčka, která jsou takovou miniaturní biochemickou továrnou, se úspěšně zamrazit nedařila. Technika jde ale převratně dopředu a my jsme převzali ze španělských IVF center technologii, která nově úspěšné mrazení vajíček umožňuje. Jsme jediní v republice, kteří tuto metodu již rutinně provozují od začátku roku,“ uvedl ředitel Kliniky reprodukční medicíny ve Zlíně David Rumpík s tím, že stejné služby nabízí i brněnská pobočka.

A jak probíhá takové úspěšné zamražení vajíček? Žena podstoupí běžnou hormonální léčbu, jako před umělým oplodněním. Díky tomu se zvedne počet odběruschopných vajíček na 10 až 15. Vajíčka se pak mrazí po čtyřech, takže žena získá dvě až čtyři dávky pro budoucí oplodnění. Vajíčka se ve zlomku sekundy zmrazí na mínus 196 stupňů jsou uložena v tekutém dusíku.

„Po rozmrazení jich zůstane 80 až 90 % kvalitních a použitelných. Šance na oplodnění opak podobná jako u ostatních technik reprodukční medicíny 50 procent. Je to velký pokrok, ještě loni bylo něco takového zcela nemožné,“ vysvětlil David Rumpík a dodal: „Zatím máme čtyři pacientky, které byly oplodněny zmrazenými vajíčky, a dvěma z nich se povedlo otěhotnět.“

Od začátku roku si nechalo na zlínské klinice nebo její brněnské pobočce odebrat a zamrazit vajíčka kolem dvaceti žen. „Nepodstoupily to ovšem ze zdravotních důvodů, ale proto, že chtějí mít uschovaná vajíčka na později. Jde většinou o exponované ženy bez partnerů. Bojí se, že než ho najdou, budou ve věku, kdy už vajíčka ztrácejí kvalitu a hrozí, že by nemohly mít vlastní děti. Proto si je nechají zmrazit.“

Uskladnění vlastního reprodukčního potenciálu vyjde zájemkyně stejně, jako uskladnění spermií nebo oplodněných embryí – tisíc korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám