Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka Zorka Kohoutová. Jejím prvním manželem byl Karel Valdauf

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Ve věku 88 let zemřela "královna české dechovky" Zorka Kohoutová, k jejímž velkým hitům patří písničky jako Tvé vlasy kvetou, maminko nebo Mládí nevybouřené. Vystupovala s Orchestrem Karla Valdaufa, později s kapelou Kutilka. Úspěchů se dočkala také v Německu a USA.

Článek

Byly doby, kdy byla snad každý týden na televizní obrazovce. Jen pamětníci si dnes vzpomenou na pořad Sejdeme se na Vlachovce, v němž patřila s Josefem Zímou k největším hvězdám. Ten pořad už dávno v televizi neběží, a když, tak možná jen reprízovaně. Díky tomu vznikl dojem, že Zorka Kohoutová už nezpívá a veřejně nevystupuje, ale opak byl pravdou. Zpěvačka léta vystupovala ať už sama, nebo s Yvettou Simonovou s programem Od Valdaufa po Vlacha.

Zorka Kohoutová se narodila 16. dubna 1931 v jedné z nejkrásnějších částí staré Prahy, v Celetné ulici. „Pamatuji se, že v té době tam ještě jezdila tramvaj číslo 1,” vzpomínala zpěvačka. „Jako dítě jsem měla ráda zpět a tanec. Vedle domu, kde jsem bydlela, byla prodejna tištěných písniček z filmů, a mně nechyběla ani jedna, hlavně s Oldřichem Novým, kterého jsem velice obdivovala.”

Veřejně začala vystupovat v roce 1952, kdy ji herečka Nataša Gollová požádala, aby ji zastupovala v zájezdovém představení, protože tehdy točila s Janem Werichem filmy Císařův pekař a Pekařův císař.

„Bylo to pro mne zábavné a hlavně poučné, hlavně jsem se na jevišti a před lidmi otrkala. Poté jsem v roce 1954 dostala angažmá v Orchestru Karla Valdaufa jako konferenciérka. Valdauf si záhy všiml, že taky slušně zpívám - i když to byly taneční písničky vesměs z repertoáru Orchestru Karla Vlacha. K lidovce jsem tehdy ještě díky svému mládí neměla takový vztah. A byl to právě Karel Valdauf, který ve mně vztah k lidovce a dechovce probudil. Začal pro mě skládat, šít - jak se říká - písničky na míru. Měla jsem úspěch a tak to celé začalo. Karel se do mě zamiloval a my se vzali,” vzpomíná Zorka Kohoutová, která ještě před kariérou zpěvačky zkusila krátce profesi modelky. Vedle toho ráda a dobře tancovala, o čem svědčí třetí místo v republikové soutěži.

Z manželství s Karlem Valdaufem (1958 - 1970) vzešli dva synové - Jan (1958) a Dan (1966). Podruhé se Zorka Kohoutová provdala v roce 1971 za zpěváka Jaroslava Vaňátka. Toto druhé manželství trvalo do roku 1983. „Potřetí se už ale rozhodně vdávat nemíním. Snad jsem už v tomto směru dostatečně zmoudřela,” řekla později pobaveně zpěvačka.

Více než třicet let ji doprovázela kapela Kutilka, se kterou Zorka Kohoutová nevystupovala jen v tuzemsku. Léta jezdila do Německa, kde slavila úspěchy i v tamních rozhlasových dechovkových hitparádách - několikrát se tam umístila jako číslo jedna.

Úspěch slavila i v USA, kde během let absolvovala celou řadu vystoupení, a to nejen pro krajany. Není ani žádným tajemstvím, že tehdy zaujala manažera samotné Barbry Streisand, zatímco Frank Sinatra ocenil její znělý alt.

„V USA byla máti asi pětkrát. Poprvé v roce 1981, naposled, tuším, v roce 1995. Vzpomínám na jednu story, která se odehrála na lodi plující po Mississippi v New Orleansu. Černošská kapela tenkrát hrála také naši Škodu lásky, a i když se snažila, zahrála ji špatně rytmicky. Máti samozřejmě nedalo, a tak milým černochům rytmus a doprovod vysvětlila a zazpívala. Ti se to hned naučili, načež pak máti učila návštěvníky lodi klasickou českou polku... Měla s tím velký úspěch a vyhrála za ten večer soutěž o nejpopulárnější osobnost,” vzpomíná zpěvaččin syn Jan Valdauf.

Reklama

Výběr článků

Načítám