Hlavní obsah

Zemřel pedagog, trenér a předseda ŠAK Chodov Mgr. Libor Dočkal

Novinky, Miloš Volek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 19. února zemřel po zákeřné těžké nemoci pedagog, trenér a předseda Školního Atletického Klubu (ŠAK) Chodov Mgr. Libor Dočkal.

Foto: Miloš Volek

Mgr. Libor Dočkal při oslavách 50. narozenin

Článek

Libor Dočkal začínal svou atletickou dráhu v žákovském věku v Březové u Sokolova, odkud se přestěhoval s rodiči do Chodova a pokračoval v dorosteneckém věku pod vedením Petra Bernata v dresu Baníku Sokolov. Byl úspěšným skokanem do dálky, dosáhl na medaile na Mistrovství Československa.

Ještě v průběhu studií na Pedagogické fakultě zahájil svou učitelskou činnost na II. Základní škole v Chodově, později přešel do školy v Husově ulici a tam se později stal i ředitelem školy.

V roce 1991 byl spoluzakladatelem Školního atletického klubu v Chodově. V jeho čele stál více než 27 let až do 22. prosince 2018, kdy ze zdravotních důvodů rezignoval na funkci jeho předsedy.

Za dobu své trenérské a funkcionářské kariéry vychoval řadu výborných atletů, z nichž mnozí získávali medaile na Mistrovství České republiky a někteří oblékli reprezentační dres.

Pod jeho dohledem byl v Chodově vybudován nejprve škvárový atletický stadion Klubu olympioniků, který přijely otevřít legendy české atletiky, manželé Zátopkovi, či Ludvík Daněk. Stál u rekonstrukce stadionu a položení umělého povrchu. Stejně tak jako u mnoha atletických závodů např. Chodovská tretra či Běh Smolnickým kopcem, které záhy získaly i nadregionální význam a do Chodova začali přijíždět i přední čeští atleti, aby se představili chodovským divákům.

Libor Dočkal byl i vedoucím trenérem Sportovního centra mládeže v Karlovarském kraji a členem výkonného výboru Krajského atletického svazu. Jeho trenérskými skupinami prošly stovky atletů, z nich velká část našla v atletice místo pro své výkony, ale stala se jim i srdeční záležitostí. Spousta z jeho svěřenců u atletiky zůstala a stala se postupně jeho oddílovými kolegy, trenéry či funkcionáři.

Současný předseda ŠAK Chodov Miloslav Zítka o Liborovi říká: „S Liborem jsem se poprvé potkal na atletických trénincích v Chodově v roce 1977, znali jsme se tedy více než 40 let. Libor zůstane navždy zapsán v historii chodovské atletiky, byl pro náš klub tahounem veškerého dění. Dokázal kolem sebe vybudovat skvělý tým trenérů, rozhodčích a organizátorů. Děkujeme za jeho úspěšnou práci, již nyní nám moc chybí. Pokusíme se na jeho činnost navázat, aby na nás mohl s hrdostí koukat z atletického nebe při tradičních závodech v Chodově. Hlubokou soustrast Liborově rodině.“

Libor Dočkal zůstane navždy zapsán v historii nejen chodovské atletiky. Ale hlavně v srdcích těch, kterým ukázal cestu k tomuto sportu - a také že poctivá práce se vždy zúročí, někdy dříve a někdy později.

S Liborem se nejen chodovští atleti rozloučí v pátek 1. března. Oficiální rozloučení v 15:00 v chodovském kostele sv. Vavřince. Neoficiální v 18:00 na atletickém stadionu ŠAK Chodov zapálením svíček na atletické dráze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám