Hlavní obsah

Železniční trať z Prahy do Děčína oslavila 160 let

Novinky, Kamil Kyzlink

Železniční trať z Prahy do Děčína oslavila v sobotu 21. května své již sto šedesáté narozeniny. A k nim dostala opravdu nádherný dárek - mohli jste se po ní projet mimořádným expresem, taženým parní lokomotivou 498.022, zvanou též Albatros.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Tato lokomotiva patří u nás vlastně mezi klenoty historických železničních vozidel. Drží dokonce rekord své doby, kdy dokázala uhánět rychlostí až 162 km/h. Tato lokomotiva byla vyráběna Škodovými závody v letech 1945-1947 a pro rychlíkovou dopravu se používala až do 70. let minulého století. Některé ze čtyřiceti vyrobených kusů se dochovaly do dnešních dnů.

Právě jedna z těchto lokomotiv, řady 498.022, stála v čele mimořádného vlaku s názvem Děčínský expres. Tento vlak vyjížděl v sobotu 21. května z Prahy-Masarykova nádraží v 9 hodin dopoledne, aby o dvě a půl hodiny později dorazil ku hranici s Německem, do města Děčína.

Kromě nádherné lokomotivy vezl i historické vozy Bnp, 2. třídy a jídelní vůz, jaký jsme znali z rychlíků právě z let již minulých. Bylo jistě dojemné spatřit tuto nádhernou soupravu, kterak uhání po jednom z břehů Labe pod skalisky, jež berou dech.

Nejen pro trať to však byla jízda sváteční. Pro samotnou lokomotivu to byla jedna z posledních cest, neboť je potřeba na ní udělat nutné opravy, které stojí mnoho peněz. Pokud se neseženou, bude již Albatros dalším pouze muzejním exponátem. Doufejme, že vše dobře dopadne a krásná modrá lokomotiva opět vyjede s nějakým tím expresem...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám