Hlavní obsah

Zeleným Antonem pod párou za Kozlem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 11. června přivítají Velké Popovice všechny milovníky piva a šikovné fachmany, kteří se nebojí vzít sekyru a kladivo do ruky. V místním pivovaru se bude konat 19. ročník Dne Kozla, na téma S Kozlem na dřevo.

Foto: archiv
Článek

Návštěvníci mohou přiložit ruku k dílu při stavbě dřevěné hospůdky a odměnit se speciálně uvařeným pivem. Připravena bude dřevorubecká a dřevosochařská show a přehlídka tradičních řemesel. Pro nadšence parní historie bude z Prahy vypraven speciální vlak Zelený Anton.  

S Kozlem na dřevo

Pivovarské brány se otevřou v 9 hodin. Hlavním tématem letošního ročníku je dřevo a poctivá práce s ním. Můžete být svědky jedinečné dřevorubecké show v podání světového rekordmana v profesionálních dřevorubeckých disciplínách, Martina Komárka.

Dřevěné sochy pro Velké Popovice

K vidění bude i ukázka dřevosochání. Profesionální sochaři promění v průběhu jediného dne dva mohutné kmeny v umělecká díla. Vzniknou sochy dvou Kozlů, symbolů pivovaru. Radnice počítá s tím, že se sochy stanou symbolickými strážci města. 

Zruční fachmani a milovníci piva se mohou zapojit do stavby nové Kozlí hospůdky s šindelovou střechou. Stavebním materiálem bude masivní borové dřevo. Každý šindel si budou moci „stavaři“ podepsat nebo na něj napsat krátký vzkaz, který bude viditelný ze spodní strany střechy.

Během dne vznikne za pomoci návštěvníků i unikátní dřevěný rozcestník, který se stane trvalou součástí pivovaru. Za dobře odvedenou práci budou všichni odměněni nefiltrovaným speciálem uvařeným pouze jednou v roce na Den Kozla. K dobré náladě zahrají kapely Yo Yo Band, Šlapeto a Děda Mládek Illegal band.

Antonova poslední jízda

Narvaný asi bude parní vlak Zelený Anton. Bude to jeho poslední jízda před celkovou generální opravou, která bude probíhat tři roky.

Vlak odjíždí z pražského hlavního nádraží dvakrát během dopoledne na trase: Praha hl. nádraží - přes: Praha-Vršovice, Říčany - do: Strančice

Odjezdy z Prahy:  8:30, 11:00

Odjezdy ze Strančic: 16:50, 19:20

Cena zpáteční jízdenky: 150 Kč/osoba nebo 500 Kč/ skupinové jízdné pro 4 osoby (předprodej v síti Ticketpro)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám