Hlavní obsah

Ze „záhadné“ stavby u Blučiny se vyklubalo skladiště

Novinky, Jiří Smutný

Po několikaleté stavební činnosti na několikahektarovém pozemku u Blučiny se vše zdá být jasnější. Na pozemcích registrovaných původně jako orná půda roste železobetonová budova skladu s příslušenstvím. Už letos na podzim má začít fungovat.

Foto: Jiří Smutný

Nová budova skladu

Článek

Řadu let, během kterých nákladní auta odvážela z pozemku ornici, málokdo tušil, co se chystá. Chvílemi to vypadalo, že by tam mohl vzniknout rybník. Když ale v lednu 2011 firma Leo minor SPV s.r.o. oznámila záměr vybudovat zde „Skladovací areál E11 D2“, bylo zřejmé, že rybník to nebude.

„Jedná se o jednopodlažní objekt zastavěné plochy 20 000 metrů čtverečních pro skladování, logistiku a lehkou výrobu včetně 120 parkovacích míst, kanceláří a sociálního zázemí,“ píše se v oznámení.

Menší zmatek přineslo v roce 2012 zadání veřejné zakázky „II/417 Blučina obchvat“ s termínem pro podání návrhu 30. 4. 2012 a se stejným místem realizace. Táž stavba se objevila v Programu výstavby, rekonstrukcí a oprav silnic II. a III. třídy pro rok 2015 Jihomoravského kraje.

A aby to bylo ještě složitější, jako samostatná stavba byl v téže lokalitě připraven nový kruhový objezd. Jeho parametry jsou: vnější průměr 60,5 metru, délka okružního pásu 185,35 metru, 6 paprsků, minimální šířka vjezdu na okruh 5,5 metru. Okruh i vjezdy a výjezdy jsou jednopruhové.

V roce 2014, kdy byl aktuální výběr pozemku pro velkosklad firmy Amazon a lokalita v Brně-Tuřanech padla, se objevila teoretická možnost využít plochu u Blučiny. Starosta obce Josef Srnec se vyjádřil, že žádný velkosklad nechce, neboť už teď projíždí obcí 8000 aut denně, a když se potkají dva kamiony, tak si vyhnou jen stěží.

Obavy ze skladu mírnil Karel Suchánek, vedoucí Stavebního úřadu v Židlochovicích: „Před několika lety se developer chystal na příchod investora, měla zde stát logistická hala, ale nakonec z toho sešlo a nyní je zóna prázdná.“

V lednu 2016 vydal odbor dopravy MěÚ Židlochovice oznámení o zahájení stavebního řízení ke stavbě „Blučina, přeložka silnice II/416 Blučina obchvat, I. etapa“. V březnu se na webových stránkách Blučiny objevila informace, že obchvat obce je ve fázi zhotovení projektové dokumentace, vlastní výstavba je v nedohlednu a kruhový objezd se začne stavět zřejmě koncem dubna.

V současné době lze na internetu číst inzerát: „Od podzimu roku 2016 nabízíme kompletní logistické a přepravní služby ve zcela novém multifunkčním skladu v blízkosti Brna v obci Blučina.“ U skladu je uváděna plocha 5000 metrů čtverečních a možnost navázání na leteckou a námořní přepravu. Služby nabízí firma DB Schenker prostřednictvím firmy Schenker s.r.o.

Reklama

Výběr článků

Načítám