Hlavní obsah

Zdraví si ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně otestovaly desítky lidí

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé tři stovky zájemců navštívily preventivně osvětovou akci u příležitosti Světového dne cévní mozkové příhody ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Vše zakončila veřejná přednáška o mozkové mrtvici.

Foto: archiv FNUSA
Článek

Návštěvníci si nejčastěji nechávali měřit tlak a krevní cukr, zajímalo je také, jakou mají krevní skupinu, jak správně pečovat o chrup nebo co udělat pro to, aby předešli cévní mozkové příhodě.

"Přišla jsem se podívat už podruhé, loni jsem vyzkoušela všechno, co tady bylo k dispozici, letos jsem si také prošla všechna stanoviště,"uvedla pětapadesátiletá paní Zdena a dodala, že své zdraví si kontroluje pravidelně, ale nikdy by ji nenapadlo, že s mrtvicí může souviset také například správná dentální hygiena.

"Málokdo totiž ví, že bakterie způsobující zubní kaz a onemocnění dásní, může proniknout do krevního řečiště, kde je riziko vzniku sraženin, které způsobují infarkt či mrtvici," řekla k tématu dentální hygienistka Marie Dlouhá ze Stomatologické kliniky FNUSA.

Cílem akce, kterou pořádal již pošesté Cerebrovaskulární výzkumný tým FNUSA-ICRC v čele se svým výzkumně-vzdělávacím programem HOBIT (hodina biologie pro život) a ve spolupráci s klinikami Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, bylo především zvýšit osvětu ohledně cévní mozkové příhody. Zájemci se tak dozvěděli o primární prevenci a především o tom, jak správně rozpoznat příznaky mozkové mrtvice i jak na ně reagovat.

"Devadesát procent mrtvic je způsobeno špatným životním stylem – mezi hlavní rizikové faktory patří například vysoký krevní tlak, nezdravá strava, nedostatek pohybu, vysoký cholesterol, nadváha, kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu. Obecně o tom lidé sice vědí, ale je potřeba to neustále připomínat," dodala organizátorka akce a manažerka programu HOBIT Hana Maršálková.

Osvětová akce je součástí programu HOBIT neboli HOdina BIologie pro živoT. Jeho cílem je předávat lidem pomocí multimediálního a simulačního vzdělávání informace, díky kterým budou schopni zachránit život člověku se srdečním či mozkovým infarktem. O programu HOBIT se více dozvíte na webu projektu www.projekthobit.cz, najdete jej také na sociálních sítích Facebook, Instagram či na Youtube.

Reklama

Výběr článků

Načítám