Hlavní obsah

Zdařilá adaptace pohádky Mrazík navodila veselé loučení seniorů s letošní zimou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Domovský divadelní spolek Radost uvedl ve čtvrtek 2. března pro uživatele Domova důchodců v Ústí nad Orlicí premiéru hry Mrazík podle stejnojmenné ruské pohádky, která se stala příjemným zpestřením nastupujících jarních dnů.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pohádka začíná - babičky vyprávějí dávnou zkazku o pracovité Nastěnce a nafoukaném Ivánkovi.

Článek

Snad s podvědomou vzpomínkou na přísloví Nejen chlebem je člověk živ byl založen v Domově důchodců v Ústí nad Orlicí divadelní spolek Radost, jehož členy mimo personálu se stali i sami senioři. Nacvičením různých her většinou pohádkového světa přinášejí kulturní dění přímo do prostor domova a zároveň vrací herce i diváky do krásných let jejich mládí.

I když je o uživatele domova všestranně po fyzické stránce postaráno, vzhledem k jejich zdravotnímu stavu jim není dopřáno účastnit se kulturního života ve městě. Skupina pečovatelek se proto rozhodla doplnit poskytovanou péči neobvyklým zpestřením ovlivňujícím jejich psychiku.

Veškerý personál ochotně podstoupil zapojení do výroby kulis, zajištění kostýmů a nakonec po půlročním maratonu zkoušek v režii aktivizační pracovnice Renaty Rakové vznikla vtipná inscenace ruské pohádky Mrazík. Herci se pak stali mimo zaměstnanců také sami senioři včetně vozíčkářů. Dětské role byly obsazeny dětmi personálu i studentem Zdravotní školy, který po prázdninové brigádě zůstal domovu věrný.

Po úvodním slovu ředitele Domova důchodců Jana Vojvodíka se do kulis přestrojené jídelny přenesl příběh legendární pohádky, která se stala populární i v České republice.

Děj vypráví o jedné chaloupce, kde žije stařičký otec s Nastěnkou a macecha s dcerou Marfušou, která se jen povaluje a nic neumí, takže všechnu práci musí zastat Nastěnka. V jiné vesnici žije nafoukaný Ivánek, který se vydává do světa. Divák je svědkem dobra i zla, kdy se Ivánek setkává s dědečkem Hříbečkem, babou Jagou a loupežníky, jeho hlava se změní v medvědí a poznává kouzelnou moc berly mrazilky. Až po dobrém skutku přichází i šťastné rozuzlení v podobě velkolepé svatby.

To vše probíhá za hudebního doprovodu, v pestrých kostýmech s plným nasazením představitelů jednotlivých postav.

Představení je zároveň natáčeno tříčlenným týmem italských filmařů, kteří budou po celý rok 2017 připravovat dokumentární film o dobré práci ústeckého Domova důchodců a péči o osoby z Alzheimerovou chorobou.

Vznik Domova důchodců v Ústí nad Orlicí spadá do roku 1925, kdy byla postavena a dána do užívání jeho nejstarší budova s 25 lůžky. V současné době se stal zařízením plným moderní pečovatelské techniky vytvářející útulné, příjemné a bezpečné prostředí. Dnes disponuje celkem 141 lůžky, z toho 89 lůžek je pro seniory domova a 2 pro odlehčovací služby. Dalších 50 lůžek se zvláštním režimem je určeno pro uživatele s demencí zejména s Alzheimerovou chorobou, pro které je zajišťován co nejpohodlnější život.

Vhodná a soustavná lékařská péče, umožnění života v bezpečném, srozumitelném a předvídatelném prostředí, kdy je člověk zároveň vnímán jako dospělý a ne jako dítě, řadí tento Domov se zvláštním režimem péče mezi nejkvalitnější zařízení v České republice a stal se tak i námětem pro italské filmaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám