Hlavní obsah

Zázračný pramen, kaple, hradiště, rozhledna - to vše náleží Svákovu

Novinky, Petr Hejna

Lokalita Svákov u Soběslavi byla osídlena již v mladší době kamenné, kdy zde stávalo hradiště, podle legend pozdější původní město Soběslav. Během let zde přibyly další historické, kulturní a turistické zajímavosti. A nechybí samozřejmě pověst i pohádka.

Foto: Petr Hejna
Článek

Nejnovější z nich je letos v květnu slavnostně požehnaná křížová cesta, počínající nad křížem u kempu na levém břehu Lužnice. Její poslední, jak tomu bývá, čtrnácté zastavení, již je u novogotické kaple Panny Marie Bolestné poblíž studánky s pramenem.

Tato mimořádně vkusná, do kamene vytesaná a s přírodou splývající práce je dílem mladého sochaře Martina Mikuly, obdobně tradice ctící a umělecky působivá je například rovněž nedávnou obnovená křížová cesta ve Vimperku nebo u Volar. 

Záměr k vybudování kaple vznikl roku 1862, kdy bylo rozhodnuto o jejím vybudování poblíž pramene, základní kámen cihlové stavby byl položen o tři roky později (původní dřevěná kaplička pocházela z 2. poloviny 18. století, kdy generál Rouvroy, nositel Řádu Marie Terezie, ji zde nechal vystavět jako dík za uzdravení manželky při pobytu ve svákovském revíru, žena i přestoupila poté od luteránů ke katolíkům).

Zvonice pochází až z roku 1900, novou střechu kaple dostala roku 1999. Z předchozí opravy roku 1939 pochází nový oltář od Břetislava Kafky, zdobí ho původní obraz Panny Marie Bolestné, rovněž dík za uzdravení generálovy ženy.

Pověst, vztahující se k prameni, zmiňuje sedláka, který po oslepnutí se řídil tajemným nočním doporučením vyhledat u studánky obrázek Panny Marie, poprosit ji o pomoc a vymýt si poté oči. Měl tak učinit v doprovodu dcery, a vskutku, zázrak se stal… Starobylost pramene potvrzuje koryto, kterým po tisíce let pramen stéká k Lužnici. A  je sem zde i zasazen děj pohádky V prostředí okolo studánky a nedaleké kaple se odehrává děj pohádkové knížky Miroslava Krejči, kde je hrdinou strašidlo Doudlo. 

Od kaple vede cesta k nevysoké rozhledně, zhruba v polovině je značen vrchol dávného hradiště, které se rozkládalo kolem na ploše zhruba čtyři hektary. Z výšky deseti metrů, kam vystoupáte po 45 schodech, se nabízí z dřevěné rozhledny výhled na pod ní tekoucí Lužnici a Soběslav se jeví jako městečko na mírně vzdálené dlani. Bystrý pozorovatel objeví i vrch se zříceninou Choustník. Od rozhledny se dá zpět sejít zkratkou kolem altánu, malé dřevěné stavby na zděné podezdívce. 

Kdo má rád křesťanská poutní místa, umělecké zpracování biblických výjevů, památky na dávné pohanské časy, tichou přírodu, nebo je hledačem tajemných míst (podle známého záhadologa se zde vyskytují světelné úkazy, které lze vyložit jako přítomnost UFO), jistě si zde najde ten svůj pomyslný šálek kávy podle vlastních priorit. 

Reklama

Výběr článků

Načítám